I eftermiddag kör tusentals bilar runt i Lysekil. Foto: Privat Robert Axelsson

Glänsande bilar och folkfest i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Gamla amazoner, fordar och en och annan ”pilsnerhäck”. I eftermiddag kör tusentals bilar runt i Lysekil och polisen förbereder sig för festandet.

– Många sitter längs med vägarna i dag och tittar på bilarna. Det är en riktigt folkfest, säger arrangören Lorina Kjellberg.

Lysekils cruising som traditionsenligt arrangeras på midsommardagen väntas locka stora folkmassor. 

– Vi väntar 30 till  40.000 besökare Det strömmar hit folk både bil- och båtvägen, säger Lorin Kjellberg, kassör i föreningen ”Lysekil i våra hjärtan” som står bakom eventet.

Foto: Privat Robert Axelsson

Både rost och glans

Runt 1.000 till 15.000 bilar kommer enligt arrangörerna att vid starten klockan 15 på lördagen att köra den snitslades cruisingbanan runt Lysekil.

– Det är gamla Amazoner, Fordar och Opels. Mycket veteranbilar alltså men också en och annan pilsnerhäck.

Vad är en pilsnerhäck för något?

– Det är de här bilarna som inte är rädda om lacken precis. De hänger inte riktigt ihop och är rostiga. Men de är godkända och det är ofta ungdomar som är ute och roar sig.

Polisen förberedda på festande

Polisen har under hela midsommarhelgen extrabemanning längs med Bohuskusten. En del av dem är avsatta för att bevaka cruisingen. 

– Det är en flexibel styrka så de går att flytta vid behov, säger Stefan Lång. 

Cruisingen har arrangerats sedan 2008 och enligt polisen brukar polisen tvingas omhänderta fler personer.

– Vi är förberedda på mycket festande. Det kan bli många omhändertagande för fylleri och en och annan misshandel är väl inte oväntat, säger Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare polisen Uddevalla. 

Foto: Privat Robert Axelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.