Västtrafik tvingas glesa ut spårvagnstrafiken under rusningstid på vardagar. Foto: Arkivbild TT

Glesare turer i spårvagnstrafiken

Publicerad

Västtrafik tvingas dra ner på antalet turer i spårvagnstrafiken under rusningstid. Orsaken är personalbrist till följd av coronaviruset.

Förändringarna börjar gälla nu på torsdag den 26 mars och innebär att det kommer bli lite glesare mellan avgångarna under rusningstid på vardagar, från 9-minutstrafik till 12-minutstrafik. Linje 13 är även fortsatt helt indragen. Övrig trafik fortsätter dock gå på samma tider och sträckor som vanligt.

Än så länge påverkas endast enstaka linjer inom buss-, tåg- och båttrafiken, men enligt Västtrafik kan det behövas mer planerade justeringar av tidtabellerna framöver.

Ökad frånvaro

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om kraftiga störningar i kollektivtrafiken efter ett flertal sjukanmälningar, vilket även är anledningen till de senaste förändringarna.

– Vi har både sjukfrånvaro och annan frånvaro. Kollektivtrafiken är en viktig samhällsfunktion och den måste fungera. Därför arbetar vi tillsammans med andra trafikföretag för att den trafik som är beställd ska rulla, säger Jarl Samuelsson, chef för Västtrafiks affärsenhet.

Kan bli fler inskränkningar

Förändringarna i spårtrafiken gäller tillsvidare, men fler reduceringar kan bli aktuella längre fram.

– Vi har den här planen och sen får vi se tiden an. Vi vill inte reducera trafiken på grund av minskat resande utan endast om vi har färre som kan jobba, säger Jarl Samuelsson.

Vad ska resenärerna tänka på?

– Det kan uppstå snabba förändringar i trafikläget på grund av personalbrist. Vi uppmanar därför alla våra resenärer att söka sin resa i förväg i vår reseplanerare eller i vår app Västtrafik To Go för att vara säker på att din tur går som vanligt. Det finns även aktuell trafikinformation på Västtrafiks hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet