Endast elva av Göteborgs cirka 2 500 grundskoleklasser har nu distansundervisning. Foto: TT

Glöm distansundervisning i skolan – smittan alltför spridd

Uppdaterad
Publicerad

Endast elva av Göteborgs cirka 2 500 grundskoleklasser har nu distansundervisning – och i de fallen handlar det oftast om personalbrist snarare än smittrisk.

– Nu är det så hög smittspridning i samhället att åtgärder som distansundervisning för hela klasser har väldigt liten påverkan, säger Nils Kaiser, covidsamordnare på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Ingen enskild skola i Göteborg har längre distansundervisning för samtliga elever.

-  Vi för kontinuerligt samtal med Smittskydd, och det fattas fortfarande beslut om distansundervisning. Nu är det främst på grund av personalbrist – att vi inte får ihop undervisning för att personal är i karantän eller sjuka, säger Nils Kaiser.

Bättre kvalitet

Nils Kaiser.

Att hålla alla elever hemma i hopp om att begränsa smittspridningen tycks i stort ha spelat ut sin roll. Smittspridningen är så hög i hela samhället att distansundervisning rentav kan göra mer skada än nytta nu enligt Smittskydd. Kvaliteten på undervisningen blir helt enkelt bättre om eleverna är i skolan.

– När det gäller eleverna säger Smittskydd att skolgång är prioriterad för elever i grundskolan. Nu är det så hög smittspridning att åtgärder som distansundervisning för hela klasser har väldigt liten påverkan, säger Nils Kaiser.

Inget förbud

Det finns dock inget generellt förbud mot distansundervisning. Inför varje enskilt sådant beslut samråder grundskoleförvaltningen alltid med Smittskyddet. Men tendensen är entydig: Distansundervisning blir alltmer ett sällsynt undantag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet