Philip Åkerblom missade sin mönstring och fick en prick i brottsregistret. Foto: Privat/TT

Philip missade mönstringen – får prick i brottsregistret

Publicerad

19-årige Philip Åkerblom låg hemma sjuk i en vecka och glömde bort att han var kallad till mönstring. Det ledde till förhör, rättegång och en prick i brottsregistret.

– Jag borde varit mer uppmärksam, men samtidigt kan man inte göra något åt att man är sjuk. Det är ju mänskligt, säger Philip Åkerblom.

Enligt nyhetsbyrån TT har minst 24 ungdomar dömts för brott mot lagen om värnplikt under det senaste året. Straffet är 500 kronor i böter och en prick i brottsregistret, som finns kvar i fem år.

Kallades till förhör

Philip Åkerblom fick ett telefonsamtal några dagar efter den planerade mönstringen. Han kallades till förhör och senare till rättegång.

– Jag var inte direkt nervös, säger han.

Enligt Rekryteringsmyndigheten är det inte en godkänd ursäkt att ha glömt bort att man ska mönstra. Philip Åkerblom fick därför en fällande dom. Han tycker att det är rimligt att det är straffbart att missa mönstringen.

– Jag tror att ett hårdare straff hade gjort att färre glömde bort det.

”Måste tänka positivt”

Pricken i brottsregistret bekymrar honom inte så mycket. Man måste tänka positivt, säger han.

– Jag tror inte att jag kommer att påverkas alls. Man ser vad pricken står för, så det ska nog inte försämra mina möjligheter.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum uppger för TT att man vill se en höjning av straffavgiften.

Detta gäller för den som missar att mönstra:

Den som blir kallad till mönstring men inte dyker upp kan bli åtalsanmäld. Den som döms får betala böter och får en prick i belastningsregistret som gäller i fem år.

Den som blir inskriven på grundutbildning med värnplikt och inte påbörjar utbildningen eller avbryter den utan giltigt skäl kan bli dömd till fängelse.

Den som inte lämnar ut uppgifter eller medvetet lämnar felaktiga uppgifter kan få betala vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.