Se SVT:s rapportering från platsen på förmiddagen. Foto: SVT

Tågvagn med farligt gods har spårat ur vid Sävenäs i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg spårade ur vid Sävenes i Göteborg på tisdagen. Olyckan orsakade stopp på Västra stambanan och ett stort område spärrades av samtidigt som ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut.Under tisdagskvällen lyftes en av de två vagnarna som vält. Enligt räddningstjänsten har inget läckage påvisats, och tågvagnen ska vara ofarlig.

Vid ett eventuellt läckage bedöms det inte föreligga någon risk för allmänheten, uppger Räddningstjänsten Storgöteborg.

Larmet om urspårningen på Sävenäs bangård, i höjd med Göteborg Energi, kom klockan 04.35. Ett tiotal enheter skickades omedelbart till platsen.

– Vi tar det lugnt och kontrollerar läget först efter att ha spärrat av ett område runtom. Vi vet inte så mycket just nu, men misstänker att farligt gods kan vara inblandat. Därför tar vi det försiktigt, säger Anders Helmborn, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Farligt gods

Enligt polisen är det frågan om en tankvagn med etylenoxid och väteperoxid som spårat ur. Det är oklart om vagnen läcker.

Torpaskolan och en intilliggande förskola samt flera vägar i närområdet har stängts av.

– Rektorn har fått till sig att att de måste hålla stängt fram tills vi vet mer, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Identifierar skadan

Enligt räddningstjänsten så har en av vagnarna fått skador i ena gaveln men det finns inget som tyder på att det har skett ett läckage.

– Vi gör en riskbedömning och försöker gå fram för att identifiera och se närmare hur själva skadan är. Just nu har vi dock inga indikationer på att det läcker, men skulle det göra det så är det väldigt hög explosionsrisk, säger Martin Berndtsson, på informationssektionen räddningstjänsten Storgöteborg.

Trafiken stoppad

Såvitt räddningstjänsten vet har inga personskador i samband med olyckan rapporterats in.

Olyckan påverkade alla tåg på sträckan Göteborg-Skövde-Stockholm. Även tågtrafiken norrut mot bland annat Karlstad påverkades. Först vid 16-tiden kunde tågen släppas på som vanligt.

Strax efter klockan 11 utfärdade räddningstjänsten ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, där de uppmanade alla som befinner sig inom ett område av 600 meter från rangerbangården att hålla sig uppdaterade om situationen.

Klockan 14.30 meddelade räddningstjänsten att det avspärrade området på rangerbangården har minskats till 100 meter. Den tidigare avspärrningen om 600 meter är därmed hävd.

Efterarbete med lyft under kvällen

Under tisdagskvällen planeras arbetet med att lyfta en av de två vagnarna. En kranbil är på plats för att utföra detta kritiska moment, men inkallade experter bedömer att risken för läckage är liten. Vid ett eventuellt läckage bedöms det inte föreligga någon risk för allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.