Tre dygn ska du klara dig om något händer. Göteborgs Stad vill nu att vi alla ska ha en krislåda hemma. Foto: SVT

Klarar du 72 timmar i krisläge?

Publicerad

Tre dygn ska du klara dig om något händer. Göteborgs Stad vill nu att vi alla ska ha en krislåda hemma.

Vattendunk och ficklampa är dom två enskilda artiklar som Karin Eriksson, chef för samhällsskydd och beredskap på stadsledningskontoret, rankar som viktigast i en krislåda.

– Det är ju inga konstigheter egentligen. Om du har en ficklampa så har du ju en möjlighet att hitta alla andra saker som du behöver. Och vattendunk är en sådan sak som människor faktiskt inte har hemma i tillräckligt stor utsträckning.

Faran över

Vädret bedöms utgöra den största krisrisken i Göteborg – stormar, översvämningar och kraftiga snöfall. Målet med kampanjen är att alla som är friska och klarar sig själva ska ha det som behövs hemma för att klara sig i tre dygn  då kan kommunen istället satsa på att hjälpa dom som inte kan klara sig själva. Efter tre dygn menar man att samhället bör ha kommit igång tillräckligt för att den omedelbara faran ska vara över.

Vet vad som behövs

Karin Eriksson igen:

– Egentligen vet ju alla vad som behövs, här handlar det om att påminna människor om vilka saker som gör att du klarar dig i några dagar, som mat, vatten och varma kläder. Det är bra att ha kontanter hemma om strömmen går och butiker och bankers betalningssystem slås ut. Batteridriven radio är också bra för att få information via P4 Göteborg.

Gör din egen

För att få maximalt genomslag på satsningen så har Göteborgs Stad satt ihop en annonskampanj som bl.a. kommer att synas i kollektivtrafiken och tidningar under oktober. Nästa vecka kommer det dessutom att finnas en monter på Frölunda Torg, där besökare kan hämta en checklista som stadsbyggnadskontoret har tagit fram. Så här gör du din egen...

Allt detta ska du ha hemma

Visa

Vatten och mat

– Vattendunkar, att hämta vatten med

– Mat som klarar rumstemperatur

– Campingkök med bränsle

– utomhus kan du använda en grill

Värme och ljus

– Alternativ värmekälla, om möjligt

– Ficklampa med extra batterier

– Stearinljus, värmeljus och tändstickor

– Varma kläder och filtar

Information

– Radio med batteri

– Telefonlista på papper med viktiga nummer

Övrigt

– Husapotek med det viktigaste

– Hygienartiklar

– Kontanter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer