Det byggs bostäder som aldrig förr i Göteborg. (Genrebild) Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Göteborg går om Stockholm med att bygga bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha varit sämst av storstäderna bygger Göteborg allt fler hyresrätter – fler per capita än Stockholm 2019. Inte sedan miljonprogrammet har det byggts så många lägenheter som nu. Men det räcker inte.

Det är tidningen Hem&Hyra som berättar om den dramatiska omsvängningen. Fram till förra året låg Göteborg sist av de tre storstäderna när det gäller byggtakt. 2017 byggdes bara 358 hyreslägenheter, 2018 hade det höjts till 966 och förra året mer än fördubblades den siffran till 2055 nya hyreslägenheter.

Totalt byggdes 4 158 bostäder (hyresrätter, bostadsrätter och småhus) i Göteborg 2019. Räknar man också in ombyggnationer, vindslägenheter och liknande kan man lägga till ytterligare 150.

Stockholm sist

Räknat per tusen invånare byggde Malmö ännu fler förra året, men Göteborg ligger nu på en hedervärd andraplats och Stockholm sist, skriver tidningen.

Enligt Hampus Magnusson, moderat kommunalråd i Göteborg med ansvar för stadsutvecklingen, beror förändringen bland annat på att kommunen ändrat sitt arbetssätt, så att infrastruktur och bostadsbyggande går mer i takt. Det handlar också om att man satt större press på byggherrarna och kräver att den som fått markanvisning också drar igång produktionen.

Räcker inte

Men trots det intensiva byggandet räcker det inte för att få bostadsbristen att försvinna. För att klara det fram till år 2030 krävs 4 000 – 5 000 nya bostäder – per år. Detta enligt Fastighetskontorets uträkning.

Dessutom är det i första hand billiga hyresrätter som det är stor brist på, och nyproducerade lägenheter tenderar att bli dubbelt så dyra som de redan befintliga.

– Alla har inte råd med nyproducerat. Men när någon flyttar in där kan det bli en lucka i det befintliga berståndet och då uppstår flyttkedjor, säger Hampus Magnusson till Hem&Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.