110 000 kronor i månaden betalades till hotellet – utan att en enda gäst kom. Foto: SVT

Göteborg toppar lista – i slöseri

Publicerad

Varje år röstar föreningen Skattebetalarna fram årets värsta slöseri med skattepengar. I år omnämns Göteborg på både första och andraplatsen.

Listans förstaplats går till de mångmiljonutbetalningarna som gjordes till tomma flyktingboenden. Ett av dessa flyktingboenden som får stå som exempel i omröstningen är ett hotell i Ljungskile som Göteborg betalade för. Hans Jonasson var en av dem som tjänade mångmiljonbelopp på detta. Han hyrde ut rum i sitt hotell för 110 000 kronor i månaden – utan att en enda flykting satte sin fot där. Notan fick skattebetalarna stå för.

Hör Hans Jonassons berätta om sitt miljonavtal här

Göteborg även på andraplats

Listans andraplats är helt tillägnad Göteborg. I mars kunde SVT avslöja att Göteborgarna betalade nästan en halv miljon om dagen till de 236 personerna som jobbar med kommunikation inom Göteborgs stad.

Läs mer om Göteborgs kommunikatörer här

”Det sticker i skattebetalarnas ögon”

Johan Gustafsson, slöseriombudsman på skattebetalarnas förening, är den som har sammanställt listan. Enligt honom spelar det mindre roll hur mycket pengar som har använts utan det är snarare till vad de har använts som upprör flest.

– Hur många kronor det handlar om är ganska ointressant. Men ta de kommunala kommunikatörerna till exempel. Där tror jag att det sticker väldigt hårt i skattebetalarnas ögon när politikerna använder skattepengar för att påverka bilden av den offentliga verksamheten, säger han.

Såhär har Helena Mehner, kommunikationsdirektör vid Göteborgs stad, tidigare bemött kritiken. Hon anser att kommunikatörerna har ett stort uppdrag och att 236 personer är rimligt i förhållande till uppdraget.

– Jag tycker inte att det är så mycket. Det kan låta lite slarvigt, men ställt i relation till uppdraget att informera om en kommuns leveranser så kräver det resurser.

”Vi vill att skattepengar används effektivt”

Hur tar du fram nomineringarna?

– Jag försöker att skapa en blandad och pedagogisk mix av saker som har upprört folk mest under året, säger han.

Men vilka är det som röstar?

– Ja, det vet jag inte. Omröstningen var öppen och i år slog vi rekord med antalet röstande. Över 17 000 personer har röstat, och slöseri med skattepengar är ju något som engagerar väldigt många, säger Johan Gustafsson.

Varför gör ni den här listan?

– Vi jobbar för att stoppa slöseri med skattepengar och vi vill att skattepengar ska användas effektivt och inte slösas bort, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer