Cecilia hade drogproblem och levde utan bostad. Nu är hon drogfri och har fått en lägenhet. Foto: SVT

Göteborg kritiseras – hundratals barn bostadslösa

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 700 barnfamiljer saknar bostad i Göteborg, det visade en revisionsrapport som kom nyligen. Cecilia är mamman som vet hur det är att promenera sig igenom kalla nätter för att inte frysa ihjäl.

Att kunna plocka ur diskmaskinen – det är något som Cecilia är tacksam för förklarar hon samtidigt som hon sätter in tallrikar och bestick. En trasslig uppväxt ledde till droger och en dålig självkänsla. När hon inte längre hade något hem kändes vägen tillbaka till ett vanligt liv nästintill omöjlig. Hon har bott på härbärgen, kvinnojourer och även på gatan.

– Vissa nätter hade man tur och fick komma till något ställe där man fick duscha och värma sig. Andra nätter fick man gå omkring för att hålla värmen eller söka sig till soprum.

Var fanns dina barn då?

– Då hade jag bara ett barn och han fick bo hos sin pappa. Det här var inget jag ville att han skulle se, ett sånt liv ska ett barn hållas utanför, säger Cecilia och tittar ut genom fönstret.

Hundratals bostadslösa barn

Stadsrevisionen har granskat Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer och slutsatsen är att de inte får hjälp i tid. Enligt granskningen är barnfamiljernas placering i tillfälliga boende långa och osäkra och inte lämpliga för barn ur ett barnperspektiv. I Göteborgs Stad är det ungefär 700 barnfamiljer som saknar bostad, en siffra som enligt Stadsrevisionen är på väg upp.

Om man har levt det liv du har levt, kan det inte vara så att man får skylla sig själv att man inte har någon bostad?

– Anledningen till mitt missbruk handlar om mitt förflutna och min barndom. Då skulle man kanske ha fångat upp mig tidigare, mina barn ska inte behöva lida på grund av det heller. Jag är en bra mamma och sköter mina barn, istället ge mig stöttning i det, säger Cecilia.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson (S) ser allvarligt på siffrorna. Men hoppas på nybyggnation.

– Vi bygger mer än på 40 år och har inte byggt så mycket sedan miljonprogrammets tid, säger hon.

Men, enligt rapporten så räcker inte byggnationen än. I detta nu fattas det fortfarande bostäder.

Man blir ju ledsen. Det är ju ändå ännu 1.700 barn som det handlar om. Det finns inget av de här barnen som mår bra. De går runt med resväska och platspåsar och tvingas flytta runt, i vissa fall åtta gånger på ett år, sa Stadsrevisionens ordförande Lars Bergsten till SVT Nyheter Väst när rapporten kom.

Känner glädje och hopp

För två år sen hade Cecilia haft kontakt med socialen många gånger. Hon var gravid med sitt andra barn och var villig att göra allt för att komma ur sin situation. Hennes äldsta son bodde hos sin pappa. Men någon lägenhet fanns inte att få. Många andra var före i bostadsbristens Göteborg. Till slut fick hon, med hjälp av socialen, ett samtal från Stadsmissionen. Nu bor hon tillsammans med sina barn och har varit drogfri i två år.  

– Jag grät när jag fick nycklarna. Det var så overkligt och jag var inte ens beredd på att få dem den dagen. Sen åkte jag hit och tittade och kände både hopp och glädje, säger Cecilia och ler när hon beskriver känslorna då hon fick sin första lägenhet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.