Ing-Marie Larsson, sektorchef på socialförvaltningen i östra Göteborg, säger att de är väl förberedda på att ta emot barn som befunnit sig i flyktingläger i Syrien. Foto: SVT

Göteborg redo att ta emot barn från flyktinglägren i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Många barn med kopplingar till Sverige befinner sig fortfarande i lägren i Syrien, men de kan komma att föras till Sverige så småningom.
– Vi är vana att ta emot barn från krigshärjade områden, säger Ing-Marie Larsson, sektorchef på socialförvaltningen i östra Göteborg.

Enligt henne har de en god kompetens för ett gott omhändertagande inom stadens socialtjänst.

– Vi är vana att ta emot barn som kommer från krigshärjade områden eller som levt i en traumatiserad värld, säger Ing-Marie Larsson, sektorchef på socialförvaltningen i Göteborg.

Uttalar sig bara generellt

Hon uttalar sig bara generellt och inte om något specifikt fall. Det är hon noga med att poängtera i den här intervjun.

– Vi kommer att utgå ifrån varje individ, det beror på vad barnen har upplevt vilken hjälp de kommer att få.

Det finns inga officiellt bekräftade uppgifter på hur många barn med svensk anknytning som befinner sig i de syriska lägren. Medieuppgifter gör gällande att de rör sig om mellan 60 till 80 barn, men UD vill inte kommentera den siffran.

Polisen gör orosanmälningar

Som SVT tidigare kunnat berätta har Polisen och Säpo i flera fall gjort orosanmälningar i förväg så att kommunerna kan förbereda sig om det blir aktuellt att barnen ska komma till Sverige.

– Vi får orosanmälningar när barn, med eller utan vårdnadshavare, landar i Sverige. Anmälningarna görs av polis, säger Ing-Marie Larsson.

Hör henne i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet