Marina Johansson, kommunalråd i Göteborg. Foto: SVT

Göteborg säger fortsatt nej till sprututbyte

Uppdaterad
Publicerad

Att FN-kontoret för mänskliga rättigheter rekommenderar sprututbyte för missbrukare får inte Göteborgs ledning att ändra sig.

– För mig handlar mänskliga rättigheter om ett liv i hälsa och att alla barn ska kunna leva ett liv fritt från narkotika, säger Marina Johansson, kommunalråd i Göteborg med ansvar för sociala frågor.

Håller fast

Den kontroversiella frågan om sprututbyte för missbrukare för att minska risken för att smittas av HIV och hepatit C verkar vara särskilt känslig i Göteborg.

Trots att FN-kontoret för mänskliga rättigheter nu sållar sig till en diger skara myndigheter och organisationer som rekommenderar metoden vill Göteborgs ledning hålla fast vid sin linje.

– Jag tycker att det är mycket viktigare att arbeta för att människor inte hamnar i missbruk och att hjälpa dem som trotts allt hamnar där att ta sig ur det.

Möter kritik

Marina Johansson tillägger också att så länge det inte finns mer belägg för att sprututbyte är en effektiv åtgärd för att minska smittspridning så ser hon ingen anledning att styra om resurserna.

Påståendet att det saknas vetenskapligt stöd för metodens effektivitet har förts fram av Marina Johansson tidigare och har mött kritik.

– Då vet man något i Göteborg som inte resten av världen vet, sa Johan Carlsson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten i en intervju i SVT i våras.

Att regeringen kan komma att ta bort kommuners möjlighet att säga nej till sprututbyte är något som Marina Johansson motsätter sig.

– Det är viktigt att kommunerna får behålla vetot, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer