Under parollen Förskoleupproret genomfördes manifestationer i hela landet. Foto: SVT

Göteborg Stad stäms efter tröjförbud

Uppdaterad
Publicerad

När Göteborgs Stad förbjöd förskolepersonal att bära tröjor till stöd för det så kallade Förskoleupproret, var konflikten ett faktum. Nu stäms kommunen av Lärarförbundet.

– De bryter mot MBL och skapar en tystnadskultur, säger Andrea Meijler ordförande i Lärarförbundet Göteborg.

Idag är det förskolans dag, och i samband med det skickar Lärarförbundet in en stämningsansökan mot Göteborgs Stad till Arbetsdomstolen, vilket Lärarnas tidning var först att rapportera om.

– Det här är ganska rejält illa. De bryter mot Medbestämmandelagen, MBL, men de skapar också en tystnadskultur genom att inskränka på yttrandefriheten. Men det håller ju inte kommunen med om, så vi får väl se vad Arbetsdomstolen beslutar, säger Andrea Meiling ordförande i Lärarförbundet Göteborg.

Att Göteborgs Stad inte håller med har hon rätt i.

– Vi tog ett beslut att inte rekommendera tröjorna på arbetstid, då chefer och föräldrar reagerade på detta. Man vill inte bli påtvingad åsikter, och skolan ska vara en neutral och oberoende plats, säger Michael Färdig, förhandlingschef på Göteborgs Stad.

Tuff arbetsmiljö

Det var för ett år sedan som förskolelärare och barnskötare förbjöds att bära de orangea tröjorna med texten ”förskoleupproret #pressatläge”. Förskoleupproret handlar om att ge uttryck för en bristande arbetsmiljö där många anställda upplever att trycket är hårt.

– Det var ju ett sätt att få dem att vakna och se att vi måste komma på ett sätt att organisera om så att anställda och barn får en bra arbetsmiljö. Barngrupperna är för stora och när personalen sjukskriver sig så är det inte för att man får en förkylning, utan det är stressrelaterat, säger Andrea Meijling.

”Säker på att vi kommer få rätt”

Göteborgs beslut om förbud togs utan samverkan med facket. Det ansåg man var det rätta när reaktionerna kom. Men när Lärarförbundet inte fick vara med i beslutsprocessen uppstod en tvist som inte gick att lösa.

– Upproret får man gärna bedriva på sin fritid, men inte på arbetstid, säger Michael Färdig.

– Jag är säker på att vi kommer få rätt, samverkan finns av ett skäl, vi måste ha en möjlighet att tycka till, avslutar Andrea Meiling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.