Götebirg stad utreder möjligheten att delta i politiskamöten på distans. Detta för att fler yngre ska lockas in i politiken. Foto: SVT/TT

Göteborg vill se fler småbarnsföräldrar som politiker

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna blir allt färre – och äldre. Nu utreder Göteborgs stad om kommunen kan införa politiska möten på distans, något man tror skulle locka fler småbarnsföräldrar till politiken.

Idén om att låta politikerna vara med på möten på distans kom från Lundby stadsdelsnämnd från början.

– Det var faktiskt inför en sommar som jag kom på förslaget. I vårt individutskott så krävs det att vi tar vissa beslut inom tio dagar. Det blev ju alltså helt omöjligt för oss att vara bortresta någon längre tid under sommaren och det tänkte jag att vi skulle försöka ändra på, säger Martin Nilsson (MP), som var den som la det ursprungliga förslaget tillsammans med S och V i stadsdelsnämnden Lundby i Göteborg.

Sedan förslaget dök upp har frågan stötts och blötts, och under onsdagen ska den upp på kommunstyrelsens bord, i form av att tjänstemännen på stadsledningskontoret har utvärderat om det är möjligt med distansmöten.

– Men nu har ju kommunstyrelsen breddat den här frågan

Martin Nilsson (MP)

och tittat på fler aspekter, och det är bra. Jag tycker så klart att det fysiska mötet är viktigt, men i undantagsfall, som en semesterperiod eller om man har det tufft hemma med barnen så vore det bra att kunna vara med på distans, säger Håkan Hallengren (S), en annan av initiativtagarna.

Engagera sig tidigare

I rapporten från tjänstemännen konstaterar de att distansmöten skulle kunna innebära att fler unga engagerar sig politiskt igen.

En särskild grupp som man tror skulle gynnas av möjligheten till distansmöten är småbarnsföräldrar. I sitt utlåtande skriver tjänstemännen att: ”Fler politiskt engagerade föräldrar kan bidra till fler synpunkter och mer fokus på frågor som rör barn”.

Martin Nilsson håller med:

– Småbarnsföräldrarna är ju en jättestor grupp. Jag tillhör själv dem som engagerade sig politiskt först efter att barnen växt upp och flyttat hemifrån. Men med distansmöten tror jag absolut att det blir lättare för exempelvis de som fått förtroendeuppdrag innan de fått barn – och sedan fått barn – att fortsätta inom politiken, säger han.

Kan bryta mot lagen

Men problemet är att det återstår många hinder på vägen. Att hålla politiska möten via exempelvis Skype – som är Göteborgs stads anlitade konferenstjänst – kan vara förenat med en del risker.

Bland annat är det fortfarande väldigt osäkert om Skype-möten är säkra nog för att Göteborgs stad inte ska bryta mot sekretesslagen och mot den nya personuppgiftslagstiftningen GDPR.

Dessutom skulle alla politiker behöva få utbildning. En del kanske också skulle behöva låna utrustning. Därför skriver stadsledningskontoret i sitt utlåtande att beslut om distansmöten bör avvakta tills en utredning om säkerhetsaspekten är färdig.

Under onsdagen diskuteras frågan i kommunstyrelsen.

Är det tillåtet med distansmöten i kommuner?

Ja, möjligheten till distansmöten infördes i kommunallagen 2014. Möjligheten infördes bland annat för att det blivit svårare att rekrytera medborgare till olika politiska förtroendeuppdrag, och för att avhoppen samtidigt ökade.

Sedan införandet är det dock mycket få kommuner, landsting och regioner som tycks ha börjat med distansmöten för politikerna. Betydligt fler har dock infört de nya reglerna i sina respektive reglementen och i fullmäktiges arbetsordning.

Kungsbacka och Borås har riktlinjer

Av kommunerna i Göteborgsregionen är det endast Kungsbacka kommun som infört möjligheten till distansmöten i reglementet för styrelse och nämnder. Även Borås Stad har infört möjligheten men ingen av dessa två kommuner har börjat ha några politiska möten på distans. Västra Götalandsregionen har infört möjlighet för regionstyrelsen att delta på distans. Några tekniska förutsättningar för distansdeltagande finns ännu inte i regionen och riktlinjer för deltagandet har därför inte tagits fram.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.