Bild ur förundersökningen. Bilden är beskuren. Foto: Säkerhetspolisen

Göteborgare åtalas för Twitter-hot mot försvarsministern

Uppdaterad
Publicerad
En man från Göteborg la ut en bild på en skalle som genomborrades av en kula med texten ”Peter Hultqvist död eller levande för förräderi” på Twitter. Nu åtalas han för olaga hot mot försvarsministern.

Det var i slutet av maj i år som en man i 30-årsåldern, hemmahörande i Göteborg, ska ha skrivit ett hotfullt meddelande på sociala medier riktat mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Enligt stämningsansökan ska han ha skrivit, på engelska, att försvarsministern ska skjutas i ett inlägg på Twitter: ”Låt detta bli en läxa för mänskliga biomassan som ska fylla de här skorna. Peter Hultqvist död eller levande för förräderi”.

Tillsammans med texten ska han ha lagt ut en bild på Hultqvist och en bild på en skalle som genomborras av en kula.

– Någon ser det här inlägget och försvarsdepartementet gör sedan en anmälan till Säpo, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, till Nyhetsbyrån Siren.

”Väckt obehag”

”Detta har väckt obehag och rädsla hos målsägaren”, står det i förundersökningen. Och åklagaren menar att innebörden var tydlig: försvarsministern ska skjutas.

– Jag menar att det är helt styrkt att han står bakom detta, sedan får vi se om domstolen har samma uppfattning, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Peter Hultqvist yrkar nu på 15.000 kronor i skadestånd för kränkning från göteborgaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer