Tillsammans med sin tränare Ahmed laddar Göteborgsparet upp inför tävlingarna. Foto: Privat

Göteborgare tävlar i kamelrace i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgarna Micke och Julia Forsberg befinner sig i Tunisien för att tävla i ett av landets största kamelrace.

– Det var lite skakigt i början, säger Micke som ska tävla.

I våras reste Micke och Julia runt med sin husbil i Tunisien. Där lärde de känna Ahmed Belhaj som tog med dem ut i Saharaöknen i sex dagar. Där fick de rida på dromedarer. Dromedaren är nära släkt med kamelen men har bara en puckel.

– Ahmed berättade om tävlingar som hålls under vintern och tyckte att vi skulle komma tillbaka och delta, berättar Julia.

De bestämde sig för att åka tillbaka till staden Douz under hösten. Under två månader är de nu på plats för att delta i ett kamelrace, något som tidningen GP var först med att berätta om.

– Det här var ingenting vi hade tänkt att göra, det var inget som fanns på vår ”bucket list” precis, säger Julia.

”Lite skakigt i början”

Ahmed är nu tränare till Mike som spenderar flera timmar varje dag med att förbereda sig för tävlingarna. De har fått låna dromedaren Lahjal.

– Jag har aldrig ridit häst eller dromedar innan. Det var lite skakigt i början men efter ett par dagar kom man in i det. Det gäller att bli ett med dromedaren när man sitter upp, säger Micke.

Tävlingarna äger rum under en fyra dagar lång festival och cirka 50 000 personer räknas besöka den. Kortast är ett 1,7 kilometerslopp och längst ett maraton.

– Så vitt jag vet är jag den enda Europé som är med. Lokalbefolkningen var lite skeptiska i början, de vet ju att jag inte har ridit på dromedar innan, säger Mike.

Micke och tränaren Ahmed förbereder sig för dagens träning. Foto: Privat

”Speciell grej”

De delar med sig av sin resa i sociala medier och kallar sig ”The Swedish camel rider”. De säger att de bara fått bra respons från nära och kära som följer dem.

– Annars brukar vi vara väldigt privata av oss, men vi kände att det här är en väldigt speciell grej och väldigt roligt. Och på något sätt vill vi visa att Tunisien är ett underbart land att vara i, säger Julia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.