De planerade attackerna uppges vara tänkta som hämnd för dödsattackerna på den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh och generalen Qassem Soleimani. Foto: EPAVisa alla (2)
Visa alla (2)

Göteborgare tros vara hjärnan bakom planer på terrorattentat

Uppdaterad
Publicerad

Två män, en göteborgare och en trelleborgare, sitter häktade – på sannolika skäl misstänkta för anstiftan till terrorbrott. Göteborgaren ska ha pekats ut av den etiopiska säkerhetstjänsten som ledaren. Målet: en attack mot Förenade Arabemiratens ambassader i Etiopien och Sudan. Motivet: Hämnd.

Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström vid Riksenheten för säkerhetsmål har låtit hälsa att det dröjer länge innan han uttalar sig i ärendet. Sekretessen är alltid extra stor vid säkerhetsmål, men en del har ändå kommit ut. Bland andra Kvällsposten, Doku, Times of Israel och New York Times har tidigare skrivit om ärendet.

Attentatet som avvärjdes var enligt etiopisk säkerhetstjänst tänkt att äga rum i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, mot Förenade Arabemiratens ambassad. Men planerna upptäcktes och femton personer ska ha gripits i Etiopien och 21 personer i internationella tillslag.

Hämnd för annat attentat

Det planerade attentatet – samt ett mot Förenade Arabemiratens ambassad i Sudan – tros enligt New York Times ha varit tänkt som en hämnd för dödsattackerna på den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh och generalen Qassem Soleimani. Tidningen refererar till källor inom amerikanska och israeliska myndigheter.

I Sverige greps och anhölls alltså två personer, en göteborgare och en trelleborgare. De häktades strax före jul. Båda är i dryga 40-årsåldern. Ytterligare en göteborgare är misstänkt, men där är misstankarna svagare.

Den nu häktade göteborgaren greps på Arlanda flygplats i december – enligt New York Times efter omfattande utbyte av underrättelseinformation mellan ”vänligt sinnade” säkerhetstjänster i Afrika, Asien och Europa. Mannen är utländsk medborgare och skriven på en adress i Angered i nordöstra Göteborg.

Brott under mer än ett år

Han pekas alltså ut som hjärnan bakom de planerade terrorattackerna. De brott han misstänks för ska ha begåtts mellan november 2019 och december 2020 – planering, införskaffande av vapen med mera tros ha tagit så lång tid.

Trelleborgaren, även han utländsk medborgare, misstänks enligt häktningsframställan ha medverkat under betydligt kortare tid – enbart november 2019. Han greps av Säpo i Malmö

Utredningen förväntas ta flera månader till i anspråk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer