Under torsdagen hävs skyddsstoppet på folkbiblioteken i Göteborg. Foto: SVT

Göteborgs folkbibliotek öppnar igen – skyddsstoppet hävs

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Visions tidigare skyddstopp på samtliga folkbibliotek i Göteborg, alltså de 24 biblioteken i stadsdelarna, hävs nu efter en samtal mellan arbetsgivaren, Kulturförvaltningen, och fackförbundet Vision. Folkbiblioteken i Göteborg öppnar återigen imorgon torsdag om än med vissa begränsningar.

På tisdagsmorgonen sattes lappar upp om stängning på alla Göteborgs folkbibliotek. Men redan i morgon öppnar biblioteken igen. Det berättar Eva K Halleröd, ordförande för Vision i Göteborgs kulturförvaltning, för SVT Nyheter Väst.

-  Jag hade önskat att vi hade kunnat stärka upp biblioteken ytterligare. Men det viktiga för oss är att vi fått igenom våra två viktigaste huvudpunkter: skyddsglas som är anpassade efter bibliotekens behov samt avspärrningsband för att skapa ett bättre och säkrare avstånd mellan låntagare och personal.

Du har tidigare pratat om vikten av att stänga biblioteken mitt under en brinnande pandemi...

– Vi har gjort vad vi kunnat i nuläget. Vi har också samtalat med arbetsgivaren kring möjligheterna att minimera personalen i besöksrummen, så att låntagarna får ta ett större ansvar. Vi vet ju hur viktigt det är att biblioteksmiljön är öppen för låntagarna, säger Eva K Halleröd.

Stadsbiblioteket forstatt stängt

Sedan lördagen den 14 november är Stadsbiblioteket i Göteborg stängt. Ett beslut som enligt kulturförvaltningen ska bidra till att minska smittspridningen i kommunen.

Innebär detta att Stadsbiblioteket också kommer att öppna i morgon?

– Nej, det är en annan fråga. Stadsbiblioteket kommer än så länge att fortsätta att vara stängt. Vad som öppnar i morgon är de övriga 24 biblioteken i Göteborg, säger Eva K Halleröd.

Fotnot: SVT Nyheter Väst söker även någon från arbetsgivarsidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann Catrine Fogelgren (L) ordförande i kulturnämnden i Göteborg ser det som en nödvändighet att stänga Stadsbiblioteket. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet