Kenneth Lexell, planeringsledare på Samhällsskydd och beredskap i Göteborg. Foto: SVT

Större risk för problem på grund av väder – inte krig

Uppdaterad
Publicerad

– Avbrott som beror på vädret, till exempel mycket snö, vatten eller stormar är nog en större risk än att det inträffar ett krig, säger Kenneth Lexell, planeringsledare på Samhällsskydd och beredskap i Göteborg. Därför ligger stadens fokus på att klara av den typen av problem i framtiden.

Enligt honom är det närmare 20 år sedan som det gjordes någon inventering av antalet skyddsrum i Sverige. Några nya har inte byggts sedan dess och samtidigt har befolkningen ökat, så om det finns tillräckligt många är tveksamt enligt Kenneth Lexell.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, håller på med en ny inventering och ser också över skicket på de skyddsrum som finns eftersom de ska uppfylla vissa grundkrav. Det kommer säkert att behöva byggas fler, säger han.

Hotnivån har höjts

Det var förra året som den nationella Krisberedskapsveckan genomfördes för första gången och enligt Kenneth Lexell är den här för att stanna.

– Efter införandet av Krisberedskapsveckan så föll det sig naturligt att också ta med information från försvarsberedningens rapport om krisberedskap även vid ett eventuellt krig, därav den nya broschyren som kommer nästa vecka.

Varför kommer den här broschyren just nu, nästan 60 år efter den förra?

– Försvarsdepartementet har höjt hotbilden för Sverige efter det som startade med Krimkrisen för några år sedan, och i en rapport från försvarsberedningen framgår det att det inte går att utesluta ett väpnat anfall.

Hur orolig ska allmänheten vara för det?

– Det är svårt att göra sådana värderingar, men Göteborgs stads fokus ligger på väderrelaterade avbrott eftersom vi bedömer den risken som större än ett krig.

Mat och vatten för 72 timmar

Han nämner bland annat avbrott på elförsörjning, vattenförsörjning och trafikproblem på grund av väderförändringar i framtiden.

Har folk mat och vatten hemma för 72 timmar då, som man ska ha enligt broschyren?

– Det är långt ifrån alla som har det, men vi är på god väg. Vår krisberedskapskampanj som vi kört i fyra år i Göteborg har gjort folk mer medvetna i alla fall. Det visar en utvärdering som Göteborgs universitet gjorde på uppdrag av MSB 2016, säger Kenneth Lexell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.