Båten som fraktat sand från Läsö i Danmark till Frihamnen i Göteborg. Foto: TT / SVT

Göteborgs hamn får sand från Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Miljöministern är kritisk till Danmarks sandsugning i Öresund. Nu kan SVT nyheter Väst berätta att Göteborgs hamn köpt sand från danska havsbottnar.

SVT nyheter Skåne berättade i början av veckan om hur såväl experter som fiskare larmar om döda bottnar på grund av sandsugningen på den danska sidan av Öresund.

I Sverige förbjöds sandsugning 1982, men exempelvis Göteborgs hamn köper in sand som har sugits upp från havsbotten kring danska Läsö.

Det är gjort enligt konstens alla regler,” skriver presskommunikatören på Göteborgs hamn i ett mejl.

Täcker mudderdeponi i Frihamnen

I förra veckan avslutades ett projekt med att täcka över en mudderdeponi i Frihamnen, Göteborg. Sanden kommer från området kring Läsö och runt 50 båtlaster har körts till platsen.

LÄS MER: Miljöministern kritisk till Danmarks sandsugning

I upphandlingen för att täcka den aktuella deponin i i Frihamnen hänvisas det till en dom i miljödomstolen som säger att mudder ska överlagras med sjösand. I detta fall har sjösanden alltså hämtats från havsbotten kring Läsö, Danmark.

– Jag är starkt kritisk mot att danskarna fortsätter med sin sandsugning trots att vi vet att det har stora konsekvenser, sa miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT nyheter Skåne angående situationen i Öresund tidigare i veckan.

Fiskare mot sandsugning i haven

Peter Ronelöv Olsson är ordförande på Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO). Han har ingen detaljkunskap om just Läsö men generellt är SFPO kritiska till sandsugning i havet. Även om de kan ha förståelse för behovet att täcka i hamnar och liknande situationer.

– Det är lätt att görs på ett felaktigt sätt. När man gör havet till en källa för att hämta sand, då tycker jag det finns bättre alternativ än det. Vi får vara rädda om våra hav, säger han.

Har tillstånd från danska myndigheter

Entreprenören som har täckt mudderdeponin i Frihamnen har tillstånd från danska myndigheter att sandsuga i området kring Läsö, vilket krävs i upphandlings dokumenten från Göteborgs hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.