Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, vid Göteborgs kex fabrik i Kungälv. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Göteborgs kex utreder flytt till Lettland

Uppdaterad
Publicerad
Anrika Göteborgs kex i Kungälv kan komma att stänga och flytta till Riga. Personalen ska ha informerats under torsdagseftermiddagen.

Det är fabrikens ägare Orkla confectionary & snacks som nu utreder möjligheten att på sikt flytta fabriken från sin plats vid Nordre Älv i Kungälv, där den legat sedan 1888.

– Verksamheten i Kungälv är förenad med stora utmaningar där vi har ett begränsat geografiskt område med ett allt mer stadsnära läge. Vatten på ena sidan och bostadsområde på andra sidan gör det svårt för oss att fortsätta utveckla vår verksamhet, och utan att verksamheten blir en belastning för den omgivande stadsmiljön, säger Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I vår förstudie har vi tittat på flera olika alternativ, och så vitt analysen visar, är det bästa alternativet att flytta produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik utanför Riga.

”Inte ett slutgiltigt beslut”

Redan i dag har Orkla kexproduktion i Lettlands huvudstad. Men även om produktionen i Kungälv flyttar över Östersjön så är tanken att produktutvecklingen kommer finnas kvar i Sverige.

– Det är viktigt att komma ihåg att detta är en intention och inte ett slutgiltigt beslut. Fackliga förhandlingar inleds nu i vilka analysen kommer att beskrivas. Ett eventuellt beslut fattas när förhandlingarna är avslutade, säger Malin Jennerholm.

I pressmeddelandet förtydligar Orkla att deras ambition är att ingen ska stå utan jobb om produktionen flyttar från Kungälv i framtiden.

SVT rapporterade · Vad tycker du om en eventuell flytt av Göteborgs kex utomlands?

15.57
det bli så dålet till alla personer som jobbar där för länge tiden och till kungälv kommun
15.57
Då slutar jag köpa från Göteborgs kex vilket jag gjort i 40 år.
15.57
Jag menar; Hur anmärkningsvärt är det egentligen att Göteborgs Kex, som ligger i Kungälv(inte Göteborg) och sedan länge har norska ägare, planerar att flytta en del av sin produktion till Lettland?
15.57
Finns det ej ett alternativ i Sverige? Är det undersökt?
Hej Anders. Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige säger i ett pressmeddelande: ” I vår förstudie har vi tittat på flera olika alternativ, och så vitt analysen visar, är det bästa alternativet att flytta produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik utanför Riga.”
15.57
Då slutar jag köpa deras produkter.
15.58
Är det inte redan norrbaggar som äger kexen?
15.59

Efter 130 år – ”Kexen” kan lämna Kungälv

Under 130 år har kexfabriken varit arbetsplats för åtskilliga Kungälvsbor och boende i grannkommunerna. Men nu kan eran närma sig ett slut när produktionen i Kungälv planeras att flytta till Riga i Lettland. Här är historien om en av Västsveriges mest anrika fabriker.
16.02
Logiskt med tanke på det centrala läget vid älven. Bygg en "smögenbrygga" istället med lite goa uteserveringar! Kungälvsbryggan!
16.02
då öppnas det väl för palmoljan igen.
16.04
Det finns alla möjligheter att vara kvar i Sverige och Bohuslän, det borde ni norskar tänka på
Som säkert inte vill utarma erat eget land, ni som fått det så bra hos oss!
16.04
Jag tycker att Göteborgs kex ska stanna kvar i Sverige,måste finnas alternativ till nya lokaler som passar deras behov


16.04
Inte förvånande!!!
16.05
Låter väldigt förnuftigt. Det förefaller som om även Orkla Confectionery & Snacks Sverige börjat förstå - och inse - att det inte finns någon framtid i det vanstyrda, splittrade, segregerade och sönderfallande socialdemokratiska paradiset Sverige. Bara att önska lycka till i Lettland!
16.07
Det är för JÄVLIGT!!????????????????????????????


16.16
Glädjande nyhet för alla anställda som nu får chansen att gå vidare till nya utmaningar och utvecklas på annat håll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborgs kex

Mer i ämnet