Röstmottagaren Inger Cecilia Mayer Labba i vallokalen i Högsbo i Göteborg. Foto: SVT

Samerna går till valurnorna i Göteborg för första gången

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen är det val till Sametinget, och i år är det första gången som det går att rösta i Göteborg.

Sedan 1993 väljs vart fjärde år 31 ledamöter till det samiska parlamentet. Det finns 24 vallokaler från Karesuando i norr till Göteborg i Söder. Och i år är det alltså första gången som det går att rösta i Göteborg, på sameföreningen i Högsbo.

– Det är kul att ha den sydligaste vallokalen, säger röstmottagaren Inger Cecilia Labba.

Bevara samernas kultur

Sametinget är både en statlig myndighet och ett samiskt parlament och ska verka för att förbättra samers möjligheter att bevara och utveckla sin kultur. Drygt 9 200 samer är med i röstlängden och kan rösta om vilka 31 ledamöter som ska utses.  

– Det handlar om vår framtid, säger Agneta Rimpi, Jakt- och Fiskesamerna.

Vem får rösta?

Rätten att bli upptagen i röstlängden och därmed ha rösträtt har du som uppfattar dig som same och har eller har haft samiska som språk hemma.

Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden. Du ska ha fyllt eller fylla 18 år på valdagen och vara svensk medborgare. Bestämmelser om rösträtt och den samiska röstlängden finns i Sametingslagen (1992:1433).

Fakta: Sametinget.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.