Foto: TT

Göteborgs stad i samarbete för att säkra skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg, Stockholm, Malmö och Uppsala vill göra gemensamma inköp av skyddsutrustning på världsmarknaden.

På det sättet ska man bistå omsorgen i hela landet.

Coronautbrottet har gjort att konkurrensen om skyddsutrustning som plasthandskar, munskydd och skyddsförkläden har hårdnat. Det är svårt för en enskild svensk kommun att få tag på det som krävs på den globala marknaden.

För att öka tillgången på det som behövs i omsorgen går nu Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala samman. Tillsammans går städerna i borgen för 500 miljoner kronor och möjliggör därmed för SKI, som är en inköpscentral som ägs av alla kommuner tillsammans, att köpa in det som behövs. Utrustningen ska sedan fördelas mellan alla kommuner i landet enligt en prioritering som Socialstyrelsen gör.

– Många av stadens medarbetare arbetar hårt i en svår situation. Vi ska göra vårt yttersta för att ge dem en så säker och trygg arbetsmiljö som möjligt. De är självklart för oss att bidra så att vi kan få tillgång till rätt skyddsutrustning, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Om och när fler kommuner väljer att vara med och bidra med borgensåtaganden så kommer de fyra första kommunernas åtaganden att minska. För beslut om att gå i borgen så krävs ett godkännande från kommunfullmäktige.

I Göteborg kommer ärendet att behandlas i kommunstyrelsen under onsdagens möte. För beslut om borgensåtaganden krävs därefter godkännande av samtliga fyra kommuners kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.