Andreas Lökholm, förvaltningschef för vuxenutbildningen i Göteborg, tycker att kommunen varit tillräckligt tydliga, medan Ulla Gustafsson, affärschef för Lernia, anser att det inte varit möjligt för dem att förstå varför de förlorade upphandlingen. Foto: SVT

Kommunens miss – kan tvingas göra om upphandling i miljardklassen

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad bröt mot lagen i sin upphandling av vuxenutbildningen, enligt förvaltningsrätten. För de aspirerande företagen var det nämligen inte möjligt att förstå hur kommunen satte betyg på dem.

– Det är så viktigt när man gör en sådan stor upphandling att det sköts korrekt. Det har man misslyckats med, vilket får stora konsekvenser: Att vi måste avveckla vår vuxenutbildning i Göteborg, säger Ulla Gustafsson, affärschef på Lernia.

Det handlar om Sveriges kanske största upphandling av vuxenutbildning: 25 000 personer studerar varje år på till exempel Komvux eller Svenska för invandrare, SFI, i Göteborg. Verksamheten kostar runt 400 miljoner kronor om året. Över den fyraårsperiod som upphandlingen gäller handlar det alltså om runt 1,6 miljarder kronor.

Men nu kan nästan hela upphandlingen behöva göras om, sånär som på ett par områden som aldrig överklagades. Göteborgs stad valde nämligen att, som en del i upphandlingen, låta de aspirerande utbildningsföretagen hålla en muntlig presentation. Efteråt fick presentationerna betyg. Men hur betygen sattes var oklart, tyckte bland andra Lernia.

– Det är ett problem eftersom alla leverantörer som är med och lämnar anbud ska behandlas lika. Vi ska också förstå varför man vinner ett kontrakt, säger Ulla Gustafsson, affärschef på Lernia.

Kommunen: ”Skruvat upp kvalitetskraven”

Utöver Lernia överklagade även Folkuniversitetet och Iris Hadar upphandlingen på samma grunder. Alla tre fick rätt: Betygssättningen har ”öppnat upp för en alltför stor godtycklig bedömning från nämndens sida”, skriver förvaltningsrätten i domen. Kommunen har brutit mot principerna om likabehandling och transparens, enligt rätten.

Men Andreas Lökholm, förvaltningsdirektör för Arbetsmarknads- och vuxenutbildningen i Göteborg, håller inte med. Syftet med de muntliga presentationerna är att låta kvaliteten väga tyngre i upphandlingen, menar han.

– I tidigare upphandlingar har vi talat om väldigt tydligt vad vi anser vara mervärden. Då har man ju egentligen gått in i en kryssmatris och svarat. Den här gången har vi tillfört en ny dimension där vi utmanar leverantörerna ett steg till.

Menar du att det tidigare har varit för lätt att bara kryssa i en ruta och framstå som bra?

– Jag anser att vi har skruvat upp kvalitetskraven genom att göra på det här sättet.

Har ni varit tillräckligt transparenta, om utbildningsföretagen säger att de inte förstår varför de förlorar upphandlingen?

– Vi anser ju det och argumenterar för det inför förvaltningsrätten.

Lernia lägger ner: ”Tråkigt och sorgligt”

Göteborgs stad har överklagat domen och nyligen kom Kammarrätten med beskedet att man kommer att pröva fallet. De företag som förlorade upphandlingen har erbjudits att fortsätta sin verksamhet i väntan på en eventuell ny upphandling. Lernia har dock tackat nej. Istället avvecklas all verksamhet under 2019, allteftersom eleverna slutför sina kurser.

– Jag tycker att det är tråkigt och sorgligt, säger Ulla Gustafsson, affärschef på Lernia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.