Göteborgs stad slutar lasa ut vikarier

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har beslutat att vikarier som är lämpliga för jobbet ska erbjudas utbildning och fast anställning istället för att utlasas och stängas av från arbetsplatsen. En ovanlig åtgärd i en kommun.

Det var Panias Tiemoris fråga från i tisdags som väckte uppmärksamhet kring hur Lagen om anställningsskydd (LAS) fungerar för dem som vill ha arbete i Göteborg.

Panias fråga löd:

Fokus arbete

Jag undrar varför det är så många ungdomar som blir utlasade här i Göteborg och inte har någon möjlighet att få en heltidsanställning?

Så här svarade då Mats Pilhem (V) kommunalråd i Göteborg:

Både i Göteborg och i samhället utanför har vi missbrukat den regeln så att efter 720 dagar har vi slutat ringa. Nu har vi bestämt i Göteborgs stad att sluta arbeta på det sättet. Vi kan garantera att när las-reglerna slår till på den 720:e dagen så ska vi kunna erbjuda ett fast jobb.

Socialdemokratiskt initiativ

Det var Socialdemokraterna som från början tog initiativet att använda LAS på ett nytt sätt i kommunen, och Pania som ställde frågan följde med SVT Västnytt till Göteborgs stadshus. Där träffade hon Anna Johansson (S), biträdande kommunalråd i Göteborg.

– Jag jobbade på ett företag i två och ett halvt år – först på vikariat och sedan på timanställning heltid – och blev sedan utlasad. Jag vet många fler med mig som är med om samma sak och de som får tjänsten efter mig upplever ju också samma sak, sa Pania till Anna Johansson.

– Här i Göteborg så kan vi ju inte påverka hur andra arbetsgivare agerar. Men vi kan vara bättre arbetsgivare gentemot de vi anställer. Vi har sagt att de som är timanställda hos oss ska få samtal om att vill de fortsätta arbeta här så ska de ha rätt utbildning, sa Anna Johansson.

– De ska också få erbjudande om att gå in på utbildning. Går allt som det ska får de också en fast anställning – en tillsvidareanställning. Det vill vi genomföra i Göteborg och vi har fattat beslut alldeles nyligen, sa Anna Johansson.

Hoppas på privata arbetsgivare

– Jag hoppas ju på att privata arbetsgivare följer ert exempel i så fall. Att de slutar med detta att inte fastanställa för att i stället ta in folk och sedan lasa ut dem, sa Pania Tiemori.

– Vi ska inte utnyttja folk – vi ska inte lasa ut folk. Vi ska ha människor med rätt kompetens. De som inte har detta men är lämpade ska få möjlighet att ta den utbildningen så att man kan få jobbet så småningom, sa Anna Johansson (S).

Nöjd med mötet

Pania tyckte att mötet med Anna Johansson var givande.

– Anna var trevlig och hon gav bra förklaringar och svar på mina frågor, sa Pania Tiemori.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet