Nya tiders chefredaktör Vávra Suk. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Göteborgs stad stoppar alternativ bokmässa på Heden

Publicerad

Göteborgs stad har beslutat stoppa en alternativ bokmässa som arrangeras av bland annat högerextrema tidskriften Nya tider. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Det är idrotts- och föreningsförvaltningen som tagit beslutet. Förlaget bakom Nya tider, Alterna media, hade bokat evenemangsytan på Heden i centrala Göteborg, men förvaltningen stoppar nu bokningen.

– Vi väljer att dra tillbaka bokningen efter samråd med polisen, säger Carola Helltén, tillförordnad enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

”Prioriterar föreningsliv framför privata aktörer”

Skälet till beslutet är att polisen gjort bedömningen att området som behöver spärras av är större än den bokade ytan.

– För att täcka in hela säkerhetsområdet skulle vi i så fall vara tvungna att ställa in sedan länge inbokade träningar och matcher. Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang, säger Carola Helltén.

Gäst har dömts för hets mot folkgrupp

Den alternativa bokmässan har angett att de planerat ett 20-tal programpunkter, med flera kontroversiella medverkande. Bland annat Dan Park – omstridd gatukonstnär som flera gånger dömts för hets mot folkgrupp, det högerextrema förlaget Logik – som bland annat ger ut böcker om rasideologi. Även konstnären Lars Vilks och författaren och debattören Katerina Janouch ska vara gäster på bokmässan.

Den alternativa mässan har blivit aktuellt efter förra årets mässa i Göteborg där Bokmässan gick ut med beskedet att tidningen Nya tider inte skulle vara välkomna 2018 efter att ha få ställa ut 2017 och 2016. Orsaken var enligt mässansvariga att frågan tagit allt för stort fokus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer