Emanuel Lindström, ordförande för Medborgerlig Samling Distrikt Väst och Stina Svensson, gruppledare i Fi Göteborg. Foto: Medborgerlig Samling/Feministiskt initiativ

Göteborgs ställningstagande om kärnvapen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Göteborg har beslutat att staden ska skriva på ett internationellt upprop för att förbjuda kärnvapen. Medborgerlig Samling har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, med argumentet att det strider mot kommunallagen.

– Jag blir förskräckt över att man kan tycka illa om det här, säger Stina Svensson, Feministiskt Initiativ.

Beslutet innebär att Göteborg ska ansluta sig till ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons). ICAN är ett internationellt upprop med målsättning att förbjuda kärnvapen.

Bakom beslutet den 20 augusti ligger en motion, författad av Stina Svensson och Teysir Subhi från Fi. Motionen fick stöd från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Demokraterna var för, men ville göra på ett annat sätt, medan hela Alliansen och Sverigedemokraterna var emot, säger Stina Svensson.

”Brott mot kommunallagen”

Men även Stadsledningskontoret, som berett ärendet, var emot. Man hänvisade till bland annat Högsta Förvaltningsdomstolen, som tidigare fastställt att den typen av beslut endast kan fattas av regeringen och riksdagen. Det anses helt enkelt vara en utrikespolitisk fråga.

– Det är ett brott mot kommunallagen om kommunen tar sig an frågor om utrikes- och säkerhetspolitik, säger Emanuel Lindström, ordförande för Medborgerlig Samling Distrikt Väst, som nu överklagat beslutet till Förvaltningsdomstolen.

 – Det är dessutom ett slöseri med skattemedel och de politiska representanternas tid och energi att ägna sig åt symboliska utsvävningar, fortsätter han i ett pressmeddelande.

”Värnar invånarnas liv”

Stina Svensson säger först att hon inte blir förvånad när hon hör detta.

– Dom håller alltid på och vevar i sådana frågor, i synnerhet om det är feminister som värnar om fred, säger hon och underkänner argumenten att det skulle röra sig om dyrbar men tom symbolpolitik som tar fokus från viktigare saker.

– Det här upptar ingen tid. Göteborgs stad skriver på ett upprop. Det förpliktigar inte till några möten, konferenser eller annat, utan är bara en tydlig viljeyttring som ligger i linje med tidigare beslut. Till exempel har vi tidigare gått med i Mayors of Peace, som är ett fredsarbete som drivs av borgmästarna i Hiroshima och Nagasaki, säger hon.

Att kärnvapen inte är en kommunal fråga är inte heller något hon skriver under på.

– Vi som kommunfullmäktigeledamöter ska värna våra invånares liv och hälsa. Det är också vår grund i den här motionen, säger hon.

Nedan ser du ett klipp från en minnesceremoni från 75-årsdagen för atombomben mot Hiroshima:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.