Foto: Sandy Hansson/SVT

Göteborgs Symfoniker får ny chefdirigent

Uppdaterad
Publicerad

En ung finländsk slagverkare blir den nye chefdirigenten för Göteborgssymfonikerna. Santtu-Matias Rouvali heter han och på onsdagen presenterades han för orkestern.

Varma applåder från orkestern mötte Santtu-Matias Rouvali när han presenterades som Göteborgssymfonikernas nye chefdirigent på Konserthuset på onsdagen.

Men det var förstås inte första gången han mötte orkestern. Rouvali har dirigerat GSO i Göteborg ett flertal gånger sedan 2014 och det musikaliska samarbetet har gått så bra att det nu kommer att permanentas.

”Organiskt musicerande”

– Med sitt organiska musicerande och sin oemotståndliga karisma har Santtu-Matias Rouvali tagit både orkester och publik med storm, och han har tydligt visat att han representerar något nytt och unikt som dirigent, sa Sten Cranner, vd för Göteborgs Symfoniker.

Santtu-Matias Rouvali berättade att han redan vid det första mötet med GSO kände att kemin stämde.

– Alla verkade glada och log, vilket är mycket ovanligt, sa han.

Det var första repetitionen efter sommaruppehållet och man spelade Don Juan av Richard Strauss.

– Jag har aldrig hört en så bra version av Don Juan direkt efter ett sommaruppehåll, och jag tänkte ”Wow den här orkestern kan verkligen spela”, sa Rouvali.

Vårdar tradition

Avgörande för valet av Rouvali var också att man ville ha någon som kan vårda den starka Sibelius-traditionen i GSO:s repertoar och samtidigt tillföra något nytt.

– Orkestern kan sin Sibelius och har spelat honom många gånger, men det finns alltid något nytt att tillföra, vilket jag absolut kommer att göra, mina tolkningar av Sibelius är mycket speciella, sa Rouvali.

Santtu-Matias Rouvali började sin musikerkarriär som slagverkare och studerade sedan dirigering vid Sibeliusakademin i Helsingfors. För närvarande är Rouvali chefdirigent för Tammerfors stadsorkester. Han är 30 år och bor med sin familj på landet utanför Helsingfors. Rouvali ska inte lämna sitt uppdrag i Tammerfors, utan jobba parallellt på de två orterna.

– Men det går direktflyg mellan Helsingfors och Göteborg och får jag bara en öl och en sauna innan konserten i Göteborg så kommer allt att gå jättebra! lovade Rouvali.

Ryska tonsättare favoriter

Under Rouvalis första säsong som chefdirigent 2017-18 planeras en turné med GSO till de nordiska huvudstäderna. Programmet är inte spikat än, men vi kan nog väntas oss en hel del ryska konserter, eftersom ryska tonsättare tillhör Rouvalis favoriter.

Rouvali efterträder förre chefdirigenten Gustavo Dudamel, som slutade 2012, och hans förordnade varar i fyra år med början 2017. Kent Nagano fortsätter som förste dirigent till 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer