Foto: TT

Göteborgs tingsrätt hemligstämplar kontroversiell bibel

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs tingsrätt fick ett mail med Scientologernas påstådda bibel i söndags. Den borde då vara allmän handling. Men nu har Göteborgs tingsrätt hemligstämplat den.

Dokumentären ”Fångade av scientologin” som sändes av SVT den 18 maj har väckt mycket känslor i Sverige. ”Johan” försöker nu sprida deras hemliga dokument genom att skicka det bland annat till Göteborgs tingsrätt. Där sekretessbelägger man den.

Den nästan två timmar långa dokumentären visar hur Scientologerna behandlar de som försöker lämna rörelsen.

– Jag blev oerhört gripen av filmen, och är väldigt kritisk till den rörelsen, säger ”Johan” till SVT Nyheter Väst.

Därför laddade han ned det som påstås vara rörelsens hemliga Bibel från Wikileaks och skickade till en rad myndigheter i Sverige, bland annat Göteborgs tingsrätt.

Har sekretessprövat bibeln

Därmed är handlingen inkommen till en myndighet, och blir offentlig. Men efter en liknande händelse finns en möjlighet för myndigheter att sekretesstämpla upphovsskyddat material som inte är publicerat, vilket är fallet med Scientologernas bibel. Ralf G Larsson är chef för Göteborgs tingsrätt.

– Vi har nu sekretessprövat den och kommit fram till att vi kommer att tillämpa lagen så att den inte lämnas ut. I förlängningen skulle staten kunna drabbas av en stämning på grund av detta.

SVT har ”Bibeln”

Innan sekretessprövningen lämnade tingsrätten dock ut dokumenten till SVT Nyheter Väst.

Men SVT Nyheter Väst fick ut Bibeln tidigare, varför har ni ändrat er?

– Vi lämnade ut den först, och det var ett misstag. Vi fick in ett mail med en bilaga som ingen läste, vi hade ingen aning om att det kunde vara den här typen av material.

Lagen säger att om man misstänker att det kan vara icke publicerat upphovsskyddat material så ska man göra en sekretessprövning.

– Det var inget vi misstänkte tidigare, men nu har vi fått informationen och ändrat beslutet, säger Ralf G Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.