Foto: TT/GU

Göteborgs universitets tilltänkte rektor hoppar av

Publicerad

Ole Petter Ottersen som skulle bli den nya rektorn valde under helgen att hoppa av sitt kommande uppdrag. Anledningen är att han just nu är med i rekryteringsprocessen till rektorstjänsten på Karolinska institutet. På Göteborgs universitet är man besviken.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande, det är väldigt ovanligt, säger Cecilia Schelin Seidegård som är styrelseordförande vid Göteborgs universitet.

Vid ett extrainsatt styrelsemöte under måndagen beslutade man att dra tillbaka förslaget till regeringen om att utse Ottersen till rektor för Göteborgs universitet efter nuvarande Pam Fredman. Styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård skräder inte orden när SVT Nyheter Väst når henne.

– Ole Petter Ottersten har gått bakom ryggen på oss. Vi är mycket besvikna. Hela processen var klar och vi hade försäkrat oss om att det var just Göteborgs universitet han ville jobba för.

Frågan går vidare

Nu går frågan vidare till den andra slutkandidaten vid rektorsrekryteringen som är Eva Wiberg. Hon är prorektor vid Lunds universitet.

– Styrelsen hade två mycket starka kandidater att ta ställning till. Hade vi känt till att en av dem var aktiv i en annan rekryteringsprocess hade beslutet blivit ett annat, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Vill ha betänketid

Eva Wiberg har bett att få betänketid och väntas lämna besked under tisdagen.

Vad händer om Eva Wiberg tackar nej?

– Då får vi börja om från början, men låt oss inte tänka på det än. Vi hoppas på positivt besked.

SVT Nyheter Väst har sökt Ole Petter Ottersten utan att nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer