Graveyards basist Truls Mörck (längst th) hoppas få hänga med Guns N' Roses efter konserten. Foto: Live Nation

Göteborgsbandet Graveyard redo för Ullevispelning

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer beger sig under lördagen till Ullevi där Guns N’ Roses avslutar en lång och framgångrik turné. De som kommer tidigt får dessutom se Göteborgsbandet Graveyard på scen.

– För min del blir detta den absolut största konserten någonsin, säger bandets basist Truls Mörck till SVT.

Efter att ha varit på turné i över två år gör de amerikanska hårdrocksikonerna Guns N' Roses under lördagskvällen sin sista spelning för den här gången. Redan i höstas stod det klart att finalen skulle bli i Göteborg. Och när bandet med sångaren Axl Rose och gitarristen Slash i spetsen tidigare i år skulle utse förband, så tillfrågades Graveyard.

– För några år sedan spelade vi ihop med Slash på en fest i Stockholm. När de skulle komma hit så ville de ha ett lokalt förband. Då kom vi i åtanke, säger bandet basist Truls Mörck.

Spelade skivor i föräldrarhemmet

När SVT Nyheter Väst når honom ett par dagar innan konserten är han på Grötö och vilar upp sig. Här finns föräldrahemmet där Guns N’ Roses album gick på repeat när han var yngre.

– De var skitstora för mig när jag var 12-13. Jag kommer ihåg när jag satt på lektionerna och bara längtade hem för att lyssna. Så det känns skitskoj att öppna för dem.

Hur har bandet laddat inför konserten?

– Det går inte att ladda tror jag. Vi övar, men sen får man bara följa med i flowet. Vara där i tid och sedan bara köra.

Vet du om ni kommer att träffa bandet?

– Det beror på om de känner för det eller inte. Jag skulle gärna säga hej och hänga lite.

Öppnade åt Iron Maiden

Med i runda slängar tusen spelningar i bagaget saknar Graveyard definitivt inte spelvana. Det är inte ens första gången som bandet spelar på Ullevi. År 2011 öppnade man åt Iron Maiden. Men då hade Truls Mörck en paus från bandet.

– Jag har faktiskt aldrig ens varit på konsert på Ullevi, så mentalt är jag oförberedd. Jag kan tänka mig att det blir mycket väntan och sen är det över lika fort som det hände.

Är du nervös?

– Ja, lite grann. Det brukar jag aldrig vara. För min del blir detta den absolut största konserten någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.