Från vänster: Alice Alfredsson och Ida Aminnezhad. Foto: Privat

Göteborgselever fast på vandrarhem i Malaga

Uppdaterad
Publicerad

När gymnasieeleverna från Aniaragymnasiet landade i Spanien såg de fram emot sex veckors praktik. Nu är de isolerade på ett vandrarhem, och stoppas av poliser när de går ut på gatan.
– Vi vill bara komma härifrån, man är orolig hela tiden, säger Ida Aminnezhad.

För två veckor sedan åkte 12 elever från Aniaragymnasiet i Göteborg till Malaga. Där väntade praktikplatser på bland annat ett vandrarhem och en strandklubb. Men det som skulle skulle bli ett smakprov på vardagslivet i soliga Spanien förvandlades snabbt till något annat, när coronaviruset spreds allt mer i landet.

– Det blev ju bara praktik i några dagar. Vi skulle ha en god tid här, men det här är läskigt, säger Alice Alfredsson.

Spanien hårt drabbat av viruset

Spanien är efter Italien det land i Europa som drabbats hårdast av coronaviruset. Man har infört utlyst ett nationellt nödläge, stängt gränserna, och infört utegångsförbud. Göteborgseleverna lämnar bara vandrarhemmet när de ska handla.

– Poliser åker runt och ropar ut information i megafoner. Nästan varje gång man går ut så kommer de fram och ibland skäller de på en, säger Emma Almén.

Orolig stämning på gatorna

Stämningen bland lokalbefolkningen är orolig, och råkar man gå för nära någon så märks det, menar Emelie Drakbrink Folin.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att främmande människor skriker på en, men det gör folk här, säger hon.

Flyg till Göteborg ställdes in

Praktiken skulle ha varat i sex veckor, men nu ligger fokus på att ta sig hem. I förrgår skulle gymnasieeleverna ha flugit tillbaka till Göteborg, men avgången ställdes in. När SVT Nyheter Väst pratade med eleverna på torsdagskvällen var planen att de skulle kunna komma hem under fredagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer