Ican leds av göteborskan Beatrice Fihn. Foto: TT/arkiv

Göteborgska fredspristagaren ger råd till den nästkommande

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tilldelades antikärnvapenkampanjen Ican Nobels fredspris. Ican leds av Beatrice Fihn som är född i Göteborg. Hon ser tillbaka på ett intensivt år och hoppas att organisationen kunnat inspirera.

– Ofta går fredspriset till en individ, och vi lever i en tid där man hoppas att kändisar och presidenter ska kunna förändra världen. Men i själva verket sker förändring genom att vanliga människor, individer, organiserar sig, säger Beatrice Fihn.

Året som gått har varit intensivt. Ican har fortsatt sin kamp för en värld fri från kärnvapen, med hjälp av den uppmärksamhet som fredspriset gett.

– Vi har rest runt i världen och pressat politiker att skriva på förbudet, säger Beatrice Fihn.

69 länder skrivit på, 19 ratificerat

I nuläget har 69 länder skrivit på. 19 länder har ratificerat konventionen, vilket innebär att man godkänner förbudet för all framtid. Med 50 ratifikationer träder förbudet i kraft i internationell rätt.

Beatrice Fihn ser framemot ännu ett år av hårt arbete för en kärnvapenfri värld.

Med ett fredspris i bagaget har hon några tips att skicka vidare till årets pristagare.

– Ta det lugnt. Det är okej om er hemsida kraschar, det gjorde vår. Det är otroligt överväldigande första dagen, men ta det som en möjlighet att bygga långsiktigt för framtiden och göra det bästa av uppmärksamheten för att fortsätta det arbete man redan gör, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet