I dagarna kan allmänheten beskåda den gigantiska gulröda bojen på Lindholmen. Foto: SVT

Göteborgskt vågkraftsföretag satsar i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett västsvenskt vågkraftsföretag är nu riktigt nära att börja leverera el på marknaden. I dagarna skeppas bojen till Norge.

Den är 42 meter lång och 8 meter bred. Och den är byggd för att klara 24 meter höga vågor i Norge.

Ytterligare ett västsvenskt vågkraftsföretag är nu riktigt nära att börja leverera el på marknaden. Först ut var Lysekilsföretaget Seabased för ett par veckor sedan och nu följer alltså Göteborgsbaserade Waves4power efter.

– Om ett par veckor är bojen i vattnet och levererar el till den norska marknaden, säger Göran Fredrikson, grundare och styrelseledamot på Göteborgsföretaget Waves4power.

El till 30 hushåll

I dagarna kan allmänheten beskåda den gigantiska gulröda bojen på Lindholmen innan den ska fraktas till Runde utanför Norges kust. Mats Hjortberg, som är konstruktionsansvarig för bojen, står i solen och beundrar det missilliknande verket.

– I Norge finns de högsta vågorna i Norden. En sådan här boj kan producera el till uppemot 30 hushåll, säger han.

Tanken är att det ska ligga flera bojar i en grupp på tio och kanske upp till 100 bojar. Prototypen är av den fjärde generationen i företagets 40-åriga historia, så mycket pengar och många utvecklingstimmar har gått åt för att hitta den optimala storleken på bojen.

– Många av oss som jobbar med det här projektet har grått hår idag. Vi har jobbat länge och testat olika prototyper ute i vattnet men nu vet vi att den energiproducerande delen av kraftverket fungerar, säger Mats Hjortberg.

Bojen ligger på ytan istället för på djupet

Nu väntar nya utmaningar i hur prototypen ska förankras och hur kablar ska dras. Bojen kommer ligga förtöjd, nära land där det är höga vågor och kommer att flyta på ytan och utnyttja vågrörelserna.

– Den fungerar ungefär som en dubbelverkande cykelpump, men vi har hydraulolja i stället för luft i pumpen, säger Mats Hjortberg.

Tekniken skiljer sig därmed från Seabased vars bojar ligger en bra bit under ytan. Vilken teknik som kommer fungera bäst är förstås företagen oense om. Däremot är det väl känt att många vågkraftsprojekt gått i stöpet de senaste åren på grund av teknik- och lönsamhetsproblem. Vattenfall gav till exempel upp sin vågkraftssatsning för ett år sedan. Enligt Mats Hjortberg är det nu viktigt något företag lyckas.

– Vi har en inlärningskurva naturligtvis men när antalet bojar blir hundra eller kanske tusen så är vi nere på ett konkurrenskraftigt pris, säger Mats Hjortberg.

Men hur står den sig mot el från kärnkraft?

– Ja inte just nu när man får kärnkraftselen för 30 öre per kilowattimme, men med politiska ställningstaganden i rätt riktning så är vi nere på samma priser som landbaserad vindkraft. 

Framgångarna bygger alltså delvis på politiska styrmedel. Men hoppet är stort då EU satt ett mål om att 15 procent av Europas elförbrukning år 2050 ska komma från marin energi.

– Hela världen jobbar i den här riktningen men hur det går får framtiden utvisa, säger Mats Hjortberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.