Hampus Magnusson (M) kommunalråd i Göteborg. Foto: SVT

Göteborgsmoderaterna om filmen: All uppmärksamhet är bra

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring Göteborgsmoderaternas valfilm som anklagas för att svartmåla staden Göteborg. Kommunalrådet Hampus Magnusson, (M), tycker att filmen visar verkligheten – trots att polisen beskriver en allt ljusare utveckling.

Filmen som nu flitigt diskuteras på nätet och på ledarsidor målar ut Göteborg som övertaget av kriminella gäng och jihadister. Borta är den gamla goda tiden då staden präglades av gemenskap.

Ledarskribenter som Alex Schulman och Johan Hilton har rasat över retoriken och kallar den osmaklig skrämselpropaganda. Dessutom kallar kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson (S) filmen för anmärkningsvärd i en intervju med P3 Nyheter.

”Utmaningarna fortfarande gigantiska”

Men filmen publicerades redan i september.

– Det är lustigt att det är först när en proffstyckare från Stockholm kommenterar som det blir det uppmärksamhet. Men det är jättebra, äntligen pratar ”Stockholm” om Göteborg, säger Hampus Magnusson.

Men vad säger du om kritiken att ni svartmålar staden på ett orättvist sätt?

– Det håller jag inte med om. Vi beskriver verkligheten, det är bara vänsterfolk som säger något annat.

Men göteborgspolisen kallade till presskonferens i höstas för att berätta om sina framgångar, att skjutningarna minskat och att man anser att den negativa spiralen i staden är bruten. Är det då rätt att beskriva Göteborg som ett katastrofområde?

– Ingen välkomnar Göteborgspolisens insatser mer än jag och ingen blir gladare än jag om busarna buras in. Men utmaningarna är fortfarande gigantiska och det vi gör i samband med filmen är att presentera en rad åtgärder för hur vi ska göra staden trygg igen.

Har ni genom retoriken tagit ett steg närmare Sverigedemokraterna?

– Inte alls. Vi beskriver bara verkligheten, det har varit ett misstag tidigare att inte göra det, därför har SD ökat så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Opiinion live våren 2018

Mer i ämnet