Foto: TT

Göteborgspolis döms för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

En göteborgspolis döms för dataintrång efter att ha sökt i ett internt IT-system utan att ha rätt till det. Polisen döms till böter och riskerar att förlora jobbet.

En göteborgspolis döms nu i tingsrätten för att ha gjort över 3 000 slagningar i ett internt IT-system på ärenden han själv inte var inblandad i. Enligt polisen själv har han haft för lite att göra och gjort dataintrången ”för att få tiden att gå”.

Göteborgspolisen har arbetat med att utreda inbrott, men har gjort slagningar i systemet som inte är kopplat till det arbetet. Han hävdar att han inte fått någon utbildning i hur systemet fungerar och antog att han fick hantera systemet på det sätt han nu gjort.

En annan polis har i vittnesförhör uppgett att det är ”välkänt och självklart för alla som arbetar inom polisen att man inte får gå in i ärenden som man inte arbetar i”.

Polisen döms till dagsböter och kommer enligt domen troligen skiljas från sin anställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.