80 000 löpare sprang sammanlagt något av Göteborgsvarven i år. Foto: Jeff Johns

Göteborgsvarvet en kassako för staden

Uppdaterad
Publicerad

Deltagarna och turisterna som lockades till årets Göteborgsvarv gav en ekonomisk omsättning på 300 miljoner kronor. Framför allt är det restauranger och kaféer som tjänar på besökarna.

Göteborgsvarvet var i år ett sex dagar långt evenemang, med sju olika lopp. Sammanlagt deltog 80 000 löpare och 170 000 personer hejade på. Varvsgeneralen Bo Edsberger beskriver årets evenemang som en succé.

– Det var helt otroligt bra väder. På flygbilderna ser man hur det är fullt med folk längs hela banan. Jag tror vi gjorde det bästa varvet någonsin, säger han.

Restauranger och kaféer största vinnarna

Restauranger och kaféer ska ha tjänat omkring 57,2 miljoner på Göteborgsvarvets besökare, enligt en undersökning som analysföretaget Orvesto gjort på uppdrag av Göteborg & Co. Det är den största andelen av intäkterna, något mer än de knappt 50 miljoner som besökarna sammanlagt ska ha betalat för logi.

Bo Edsberger tror att löparna och deras medresenärer är tacksamma besökare på restauranger och hotell.

– De är trötta, glada och lyckliga på kvällen. Alla vill äta och ta det lugnt, men det blir inte någon stökig lördagskväll, säger han.

Varvsgeneralen Bo Edsberger är nöjd med årets Göteborgsvarv. Foto: Glenn T Unger

Nått sin maxgräns

Intäkterna från löparna för själva Göteborgsvarvet går till Friidrottsförbundet. Bo Edsberger säger att Göteborgsvarvet inte har något direkt samarbete med näringslivet, men har löpande kommunikation med Göteborg & Co under planeringen av varvet.

Sedan 2011 har Göteborgsvarvet en maxgräns på 60 000 anmälda deltagare.

– Fler hinner vi inte få till start, säger Bo Edsberger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.