”Vi försöker hålla huvudet ovanför vattenytan”, säger Annika Knutsson, varvsgeneral, om hur coronaviruset påverkar Göteborgsvarvets framtid. Foto: TT/Göteborgsvarvet

Uppgift: Göteborgsvarvet ställs in helt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inte något Göteborgsvarv alls i år, enligt Göteborgs-Posten. Tidigare har arrangörerna meddelat att varvet inte kommer att gå av stapeln som planerat – men det var oklart om varvet skulle bli uppskjutet eller helt inställt.

Den 16 maj var det tänkt att Göteborgsvarvet skulle gå av stapeln. Men i och med regeringens förbud mot folksamlingar med över 500 personer, så meddelade de ansvariga för loppet att det inte kunde arrangeras som planerat. Detta var för 11 dagar sedan. Nu kommer alltså uppgifter om att Göteborgsvarvet ställs in helt.

– Vi har varit tvungna att utvärdera och omvärdera tidigare ställningstaganden, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrottsförbund, till GP.

Coronaviruset i Västsverige

Coronavirusets oförutsägbarhet ligger bakom

Osäkerheten kring virusets påverkan på samhället de kommande månaderna, och det faktum att skador och vårdinsatser under Göteborgsvarvet kan belasta en redan pressad sjukvård, ska vara två av orsakerna till det nya beskedet. De ansvariga för loppet har dock ännu inte tagit ett formellt beslut om att hela evenemanget ställs in.

Har inte råd med återbetalning till anmälda

Anmälningsavgifterna till Göteborgsvarvet, som uppgår till cirka 30 miljoner, står för ungefär hälften av verksamhetens omsättning. En återbetalning av alla avgifter skulle slå hårt mot arrangörernas ekonomi.

– Om alla intäkter skulle försvinna, och vi inte skulle få något statligt stöd, då skulle vi inte vara kvar. Så krasst är det, säger varvsgeneralen Annika Knutsson till TT.

”Försöker hålla huvudet ovanför vattenytan”

När SVT Nyheter Väst når Annika Knutsson vill hon inte kommentera det formella beslut om årets Göteborgsvarv som ska komma senast på fredag.

– Det är en stor komplex fråga, och det viktigaste är relationen med våra löpare. Vi har aldrig varit med om något liknande innan, det påverkar så otroligt mycket, och nu försöker vi hålla huvudet ovanför vattenytan. Vi måste alla hjälpas åt, säger hon.

Vad kan rädda Göteborgsvarvets framtid i det här läget?

– Om jag hade vetat det hade jag varit tacksam, men jag vet inte. Vi får helt enkelt lita på det myndigheterna säger och agera utifrån det, säger Annika Knutsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet