Om man väljer kött framför ostmackan måste man ta av sig funktionärströjan, står det i dokumentet. Något som fått spridning i sociala medier. Foto: SVT

Göteborgsvarvet uppmanade funktionärer att inte äta kött

Uppdaterad
Publicerad

I ett dokument som gavs ut till Göteborgsvarvets funktionärer står det att man ska ta av sig funktionärströjan om man äter kött. En del av varvets miljöcertifiering, menar man – men Lantbrukarnas riksförbund rasar:
– Det innebär att man utesluter en grupp ur gemenskapen, säger Palle Borgström, ordförande i förbundet.

Årets Göteborgsvarv är avklarat. Enligt arrangören har det varit ett av de bästa loppen man haft. Men i efterdyningarna av loppet läckte ett dokument som fick många att höja på ögonbrynen.

– Jag har väldigt svårt att se poängen med det här och jag tycker att det är ett populistiskt agerande, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund.

Dokumentet är en cirka 40 sidor lång arbetsguide avsedd för Göteborgsvarvets funktionärer. Vid ett stycke står följande:

”All mat som serveras till funktionär är lakto-ovo-vegetarisk. Detta är en del av vår hållbarhetscertifiering. Om du väljer att äta kött, ta av dig funktionärströjan”

Något som Palle Borgström liknar vid mobbning.

– Jag tycker att man pekar ut en grupp i samhället, säger han.

Inget tvång

Händelsen har fått spridning i flera medier, inte minst på Facebook. Där har Palle Borgströms eget inlägg fått över tusen delningar, berättar han.

– Det visar att allmänheten och vanliga människor inte ställer upp på den bilden att det är köttet som är det stora problemet.

Men Göteborgsvarvets general, Bo Edsberger, är oförstående inför uppståndelsen. Han menar att beslutet är en del av varvets miljöcertifiering, ISO 20121.

Om en funktionär hade blivit sedd med en kebabpizza hade arrangören fått en anmärkning, menar han.

– Vi vill uppfattas som ett hållbart evenemang. Vi har valt en standard som kommer från OS i London och vi har haft den i tre år. Vi har blivit utsedda till en av världens mest miljövänliga långlopp, så vi har ett erkännande, säger han.

Bo Edsberger understryker dock att det inte handlar om något tvång. Funktionärerna får äta vad de vill – bara det att man får ta av sig tröjan om man väljer kött framför Göteborgsvarvets kostnadsfria ostmackor.

– Det gäller när du gör saker som Göteborgsvarvet som organisation inte står för. Vi vill vara ett hållbart evenemang, från anmälan till dess att löparen åker hem, och vi kommunicerar det till våra funktionärer. Det här är för oss inget konstigt, säger han.

Missar målet

Men på Lantbrukarnas riksförbund är man av en annan åsikt. Man tycker inte att argumentet om miljöcertifiering håller.

– Det systemet är utformat så att du själv sätter upp olika parametrar, sedan kontrollerar certifieringsorganet. Det är Göteborgsvarvet själva som bestämt att de ska vara vegetariska, säger Palle Borgström.

Han berättar också att miljöfrågan är komplex och att utesluta kött inte är en lösning på problemet.

– För att behålla den biologiska mångfalden måste vi ha ett öppet landskap och betade hagmarker. Och för att ha det så måste vi ha nötkreatur. Därför får det helt andra konsekvenser än vad man avser när man utesluter kött från vad man äter, säger han.

Men det är stor skillnad på importerat och svenskt kött. Importerat kött kan vara väldigt skadligt för miljön medan svenskt kött är bland det bästa man kan välja ur en miljösynpunkt, menar Palle Borgström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer