Foto: TT

Götene Vatten: Koka vattnet innan ni dricker

Publicerad

Götene Vatten och Värme uppmanar alla sina kunder i Årnäs och Österäng att koka sitt vatten.
Anledningen är att man upptäkt en risk för bakterier i vattnet som kan orsaka kräkningar och diarré.
– Det kommer bli drickbart tidigast söndag, säger vd Stina Bergenheim.

Det var testtagningar av vattnet i Årnäs vattenverk som skedde under tisdagen som ledde till misstankar att det fanns E-colibakterier i vattnet. Bakterierna kan orsaka bland annat magsjukeliknande symtom som diarré, magont eller kräkningar.

Om man ska använda vattnet för matlagning eller för att dricka det, är det viktigt att det kokas i minst tre minuter skriver Götene Vatten på sin hemsida, men det går fortfarande bra att duscha eller tvätta sig.

Fler prover skickas in

Under torsdagen kommer man att skicka fler prover av vattnet för att komma till rätta med problemet – om det finns bakterier eller inte.

Extra prover kommer att tas, och när Götene Vatten har fått tre godkända prover kan kokningsrekommendationen tas bort.

Tankar med dricksvatten skickas ut

Götene Vatten skriver på sin hemsida att de ska leverera dricksvatten i tankar i Årnäs och Österäng under dagen. Det finns ingen prognos, enligt hemsidan, för när provsvaren kommer in.

– Det kommer bli drickbart tidigast söndag. Ett prov är redan på väg in till labbet. Vi har inga indikationer på att något särskilt har hänt, och ingen har blivit sjuk utan det är vår egen provtagning som har gett det här utslaget, säger Stina Bergenheim, vd på Götene Vatten och Värme.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer