2000 deltagare på GothConi Göteborg Foto: SVT

GothCon satsar på nördfeminism

Uppdaterad
Publicerad

Landets största spelkonvent för brädspel, GothCon, pågår i Göteborg och i år satsar man på att få med fler kvinnliga spelare.

Spelkonventet GothCon firar i år 20 år på Hvidfeldtska gymnasiet och de 2.000 spelarna har tagit över alla klassrum och lokaler som finns på skolan och även på angränsande skolor, för att i dagarna tre ägna sig åt brädspel, kortspel, rollspel och andra icke digitala spel.

I kaféet är det proppfullt och där sitter Kalle Lantz med sina kompisar och spelar Eldritch Horror, baserat på HP Lovecrafts noveller från 20-talet. Till skillnad från många andra spel går det ut på att man ska samarbeta i stället för att för att konkurrera med varandra.

I en annan byggnad sitter ett stort gäng och spelar Westernscenariot Guld & Bly på en spelplan som ser ut som en by från the Wild West i miniatyr med små hus och figurer föreställande bankrånare och sheriffer, och där är Arvid Björklund spelledare.

Arbetar mot diskriminering

Men alla spelar inte brädspel och figurspel. I ett klassrum sitter steampunkarna och dricker te i fantasifulla kläder från 1800-talet.

– Steampunk är 1800-tals science fiction med ånga och te och trevligt sällskap och en liten kaka, säger Emil Jonasson.

Medelåldern på konventet är 28 år, och runt spelborden sitter mest killar. Men i år har man satsat extra mycket på att få fler kvinnliga spelare att delta genom att bjuda in nördfeministföreningen Isis.

– Nördfeminism betyder inte att man nördar in på feminism utan att man i nördkretsar aktivt tänker på jämställdhet och feminism och försöker ta in det i allt man gör, försöker få in mer tjejer och arbeta aktivt mot diskriminering, säger Anna Erlandsson från Isis.

Tackade nej till speltillverkare

Förutom att bereda plats för fler kvinnliga spelare försöker arrangörerna också att påverka spelkonstruktörerna  och få dem att hitta på fler spännande kvinnliga roller i sina rollspel.

– Vi hade en spelkonstruktör som hade ett spel med bara manliga roller och då efterfrågade vi kvinnliga roller för att få dem inkluderade. Men det var ett krav som inte speltillverkaren kunde gå med på så då fick vi tacka nej helt enkelt, säger Alexander Hallberg, ordförande för GothCon.

GothCon pågår långfredag, påskafton och påskdagen och de riktiga spelnördarna kan tillbringa alla tre dygnen där utan att behöva lämna lokalerna. Det finns 600 sovplatser och serveringen är öppen nästan dygnet runt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.