Foto: TT bild

”Gäng omringade flickorna under övergreppet”

Uppdaterad
Publicerad

Tre tjejer omringades och antastades i folkhavet efter Gothia Cup-invigningen på Ullevi i Göteborg. Enligt en av flickornas mamma fick de slåss för att freda sig. – Det var väldigt traumatiskt för dem, säger hon.Åklagare Stefan Lind bekräftar att en ledare till ett Gothia Cup-lag anhållits misstänkt för sexuellt ofredande.

De tre 16-åringarna tillbringade kvällen i Göteborg. Innan de skulle åka hem beslutade de sig för att gå till Ullevi och titta på folkvimlet i samband med invigningen av Gothia Cup som ägde rum där.

– När folk började lämna Ullevi kom det fram ett gäng till dem och började prata. Tjejerna svarade så där trevligt, men kort, som man gör när man möter främmande, berättar en av flickornas mamma för SVT.

Började ta på dem

Gänget, som tjejerna bedömer bestod av 30 till 40 tonåringar och en vuxen man, som tycktes tillhöra samma klubb, bad om att få ta kort tillsammans med tjejerna. Sedan ville tjejerna gå därifrån, men det fick de inte.

– Gruppen kom närmre och höll fast tjejerna. De började ta på dem, försökte få in sina händer under deras kläder. De tog på deras kön. De pussade på dem och min dotter fick den vuxne mannens tunga i sin mun, säger mamman.

– De fick panik och slogs för att freda sig.

Flera killar

Enligt mamman hörde en polis flickornas rop på hjälp och kom till undsättning. Mannen kunde gripas, men ungdomarna som varit med vid övergreppet fick gå.

– Det stämmer att tjejerna uppgett att det var flera killar i laget som var på dem, men det var svårt för dem att peka ut vilka, så det blev ingen anmälan, säger Thomas Fuxborg som är presstalesperson hos polisen i region väst.

När flickorna kom till polisstationen ringde de sina föräldrar.

– Min första känsla var ilska, att något sådant här ska hända. Ilska över att flickor inte kan röra sig ute, inte ens i trevliga sammanhang, säger mamman.

Ledare för cup-lag

Åklagare Stefan Lind bekräftar att det är en ledare till ett Gothiacup-lag, en man i 35-årsåldern, som sitter anhållen misstänkt för sexuellt ofredande.

– Han förnekar brottet men medger vissa omständigheter, som att det har förekommit fotografering av tjejerna, men inget brottsligt, säger Stefan Lind.

Den stökiga situationen vid invigningen kommer göra det svårt att utreda vilka fler som var inblandade.

– Så vitt vi förstått handlar det om deltagare från flera lag därför är det svårt att veta vilka de är, det är nästintill omöjligt att ta reda på vilka de är, säger han.

Inskränka flickornas liv

Mamman upplever att hennes dotter och hennes vänner under en längre tid har haft svårt att röra sig ute utan att bli antastade. Hon berättar att dottern brukar vara beredd att ta kort med sin mobil för att det ska finnas bevis om något händer.

– Vi satt uppe länge i natt och pratade om det här och vad det kommer att innebära. Det här kommer ju att inskränka flickornas liv, säger hon.

Dagen efter händelsen mår hennes dotter, efter omständigheterna, bra.

– Det är klart att det har varit en upprivande kväll och natt, men polisen var väldigt fin. De sade att tjejerna hade gjort helt rätt när de höll ihop, försökte hjälpa varandra och kalla på hjälp.

Tagit illa vid sig

På tisdagseftermiddagen kommenterade Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup, det som hänt.

– Jag blir helt förkrossad. Vi är ju på Gothia Cup, säger han och fortsätter:

– Vad kan vi göra? När människor saknar sunt förnuft och inte förstår de mest universella av regler, att man inte gör mot andra vad man själv inte vill bli utsatt för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.