Invigningen av Gothia Cup på Ullevi i Göteborg 2016. Foto: Adam Ihse/TT

Gothia cup lanserar kampanj mot sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av förra årets skandal och de uppmärksammade sexbrotten på svenska festivaler lanserar Gothia Cup en kampanj mot trakasserier.

– Det är vår skyldighet att försöka göra något, säger generalsekreteraren Dennis Andersson.

Turneringen lockar tiotusentals ungdomar, ledare och åskådare till fotbollsplanerna i Göteborg. I år lanserar Gothia Cup en kampanj mot sexuella trakasserier.

Våldtäkter och andra sexbrott på festivaler har fått stor uppmärksamhet de senaste åren. Nyligen beslutade till exempel arrangören bakom Bråvallafestivalen att ställa in nästa års upplaga av musikfesten, efter en våldtäkt och en rad andra sexuella ofredanden i samband med årets festival.

LÄS MER: Bråvalla ställs in 2018

Men inte heller de stora idrottsturneringarna har varit förskonade.

– Det här är inte en festivalepidemi, det här ett beteendeproblem som ju har funnits och finns kvar i vårt samhälle varje dag, säger Dennis Andersson, generalsekreterare på Gothia cup.

– Det är väldigt bra att det här har börjat belysas mer och mer.

Skandal i fjol

Som vanligt lockar fotbollsturneringen, som drar i gång på måndag, till sig ett stort antal lag, i år med omkring 40.000 spelare och ledare och ytterligare ett antal tusen medresenärer. Det ger en utmärkt möjlighet att nå ut med viktiga budskap, konstaterar Dennis Andersson.

I bakgrunden till informationskampanjen finns bland annat skandalen i fjol, då en ledare från ett av de utländska lagen dömdes för sexuellt ofredande av tre tonårsflickor under invigningen. Mannen dömdes först till två månaders fängelse, men fick straffet mildrat till villkorligt av hovrätten.

LÄS MER: ”Gäng omringade flickorna under övergreppet”

Får stjärnstöd

Kampanjen, som består av bland annat filmer och annat material, får stjärnglans via tre ambassadörer: svenska landslagsanfallaren Lotta Schelin, amerikanska storstjärnan Carli Lloyd och fransmannen Lilian Thuram. Tanken är att arbetet mot sexuella trakasserier ska komplettera fairplay-projektet som drogs i gång i fjol.

– Vi jobbar redan mot till exempel föräldrahets runt matcherna och för att alla ska behandlas lika både på och utanför planen, säger Dennis Andersson.

– Vi vill gärna, som den förebild vi försöker vara, ta den möjligheten vi har att påverka ungdomarna som kommer till oss.

Fakta: Gothia cup

Årets upplaga av fotbollsturneringen Gothia cup spelas den 17–22 juli och är den 43:e i ordningen.

Gothia cup i siffror:

Omkring 40.000 deltagare (spelare + ledare).

Cirka 1.730 lag från 82 nationer. Nya nationer i år: Kambodia, Nepal och Vietnam.

Cirka 4.300 matcher på 102 planer i Göteborg, Mölndal och Kungsbacka. Omkring 1.300 matcher kommer att sändas direkt på nätet.

Nytt för i år: e-sportturneringen Gothia e-cup, som drog i gång i början av juni. Spelarna gör upp i tv-spelet Fifa 17, slutspelet avgörs på plats i Göteborg under Gothia cup.

Källa: Gothia cup

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.