Sedan 2000 har tre dygnetruntöppna akutmottagningar dragits in i Västra Götalandsregionen; Uddevalla sjukhus, Skene lasarett och Alingsås lasarett. Foto: SVT Design

Grafik: Var fjärde nattakut borta sedan 2000

Uppdaterad
Publicerad

År 2000 fanns det tolv akutmottagningar som hade öppet dygnet runt i Västra Götalandsregionen. I dag är det bara nio, varav fyra ligger i Göteborgsområdet.

– Det kostar mer än det smakar, menar Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Sedan år 2000 har de nattöppna akutmottagningarna i Uddevalla, Skene och Alingsås dragits in. Men i samband med att lasarettet i Alingsås renoverats för en halv miljard har protesterna på orten åter blossat upp. 

– Många berättar att de förts med ambulans till Göteborg på kvällen för att sedan köras tillbaka till Alingsås dagen därpå. Att transportera sjuka människor kostar mycket och det blir dessutom en hög belastning på de andra sjukhusen, så att lägga pengar på att öppna upp nattakuten så att folk kan vårdas i Alingsås är en rimlig sak att göra, säger initiativtagaren Linda Vackenklint.

”Mer kostnadseffektivt”

Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, håller inte med. Han tycker tvärtom, att det är mer kostnadseffektivt och att det blir bättre sjukvård av att Alingsåsarna får söka sig till akuterna i Göteborg och Borås på nätterna.

– Det kostar mer än det smakar. För det första är det så pass få som söker sig till akutmottagningen på sena kvällar och nätter i Alingsås och närliggande kommuner att det inte är värt att hålla öppet. För det andra skulle en nattakut innebära att de läkare och sjuksköterskor som finns i större utsträckning inte skulle finnas tillgängliga dagtid, så på det sättet är det inte så god sjukvårdsekonomi, säger Jonas Andersson (L).

Se var regionens nattöppna akutmottagningar har försvunnit på kartan ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.