Foto: Johan Nilsson/TT

Granat från finska vinterkriget fick polishus att spärras av

Publicerad

Polishuset i Ulricehamn spärrades på fredagen av efter att en man kommit in med en handgranat. Nu uppmanar polisen återigen människor att inte själva komma in med explosiva föremål under den pågående amnestin.

Det var strax efter lunch som en man kom in till polishuset i Ulricehamn. Med sig i väskan hade han en handgranat som han ville lämna in under den pågående amnestin för explosiva varor som startade i måndags.

–Det var en gammal granat sen finska vinterkriget, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Polishuset spärrades av

Besöket ledde till att polishuset fick spärras av i knappt en timme. Efter kontakt med bombskyddet flyttades granaten och stationen kunde öppna igen.

– Bombskyddet kommer att ta hand om den senare, men just nu ligger den på en säker plats, säger Fuxborg.

Den pågående amnestin för explosiva varor innebär att den som har sprängämnen, granater, pyroteknik eller andra explosiva föremål utan att ha laglig rätt till det kan låta polisen ta hand om dem utan att riskera att bli åtalad för brott.

”Ring till polisen”

Tanken är dock inte att folk själva ska komma in med föremålen, utan att polisen ska hämta dem.

– Man ska ringa till polisen och meddela att man har något som man misstänker kan vara farligt. Då kommer vi och tar hand om det. Man ska inte lämna in det själv. Vi kommer och hämtar, säger Fuxborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.