Foto: Karlsborg fästningsmuseum

Granaten i Ulricehamn – troligtvis över 100 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hittades en granat vid strandkanten av sjön Stora kleven i Ulricehamn. Polisen bedömde inledningsvis att granaten var skarpladdad, men kunde senare fastslå att den var tom på innehåll.

– Den har garanterat legat där sedan början på 1900-talet, säger Anders Langvik vid Nationella bombskyddet Göteborg.

Det var vid 9.30-tiden under söndagsförmiddagen som polisen fick in ett samtal om ett mystiskt föremål vid sjön Stora kleven i Ulricehamn kommun.

– Det visade sig vara en gammal granat. Runt 25 centimeter lång, sade stationsbefäl Aki Kononen till SVT Nyheter Väst vid tillfället.

Granaten hade troligtvis legat i sjön och dykt upp vid strandkanten på grund av det låga vattenståndet, berättade Aki Kononen. När polisen kom till platsen kunde man bekräfta att det rörde sig om en avfyrad granat, troligtvis skarpladdad.

Under måndagen får SVT Nyheter Väst nytt besked:

– Det visade sig vara en tom granat, så det var bara metall. Men det var ingenting vi kunde se på bild utan det upptäckte bombtekniker på plats efter undersökningar, säger Anders Langvik, gruppchef vid Nationella bombskyddet i Göteborg.

Minst 100 år gammal

Efter analys av granaten kunde bombskyddet fastställa att det rörde sig om en 8 cm granat av modell 1872. Anders Langvik berättar att granaten tillverkades både i skarpladdade och oladdade versioner.

Denna tros alltså ha varit en oladdad granat, som användes vid militärövningar.

– Erfarenhetsmässigt så var det här en gammal granat, den har garanterat legat där sedan början på 1900-talet, säger Anders Langvik.

Granaten som hittades i Ulricehamn är svensk, och den kom i bruk i det svenska försvaret år 1872 – som namnet antyder – och användes i framladdade kanoner, berättar Erik Walberg, försvarsantikvarie vid Sveriges militärhistoriska arv.

– Den bör ha avfyrats för minst 100 år sedan, säger han och fortsätter:

– Men de här granaterna borde ha tagits ur bruk ganska fort, för redan år 1881 kom den första bakladdade pjäsen, och det var enorm skillnad i precision. Så de borde ha tagits ur bruk någon gång kort efter 1881.

Ring polisen

Att det dyker upp gamla granater händer då och då, berättar Anders Langvik vid bombskyddet. Det finns ingen anledning att evakuera eller få panik om man råkar stöta på en, men man ska ändå vara försiktig.

– Hittar man någonting som man tror är farligt, ta en bild och ring polisen. Det är inget som är livsfarligt, men vet man inte vad det är, ta en bild, och ring polisen så kommer det fram rätt person som kan göra rätt bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.