En tvist ute på Koön mellan en boende och kommunen verkar inte ha nåt slut. Konflikten har varat i många år. Saken handlar om några båthallar. Grannarna vill att de rivs. Kungälvs kommun gör allt för att de ska bli kvar. Foto: SVT

Strider mot kommunen om båthallar på Koön

Publicerad

En tvist ute på Koön mellan en boende och kommunen verkar inte ha nåt slut. Konflikten har varat i många år. Saken handlar om några båthallar. Grannarna vill att de rivs. Kungälvs kommun gör allt för att de ska bli kvar.

Paul Rangaard står vid sin tomtgräns och blickar ut mot båthallarna som sen en tid är hans närmsta granne. Han känner sig rättslös. Hans kamp mot denna etablering av ett industriområdet som sker med kommunens goda minne har varit resultatlöst, trots att han vunnit alla juridiska processer.

– För oss är det viktigt att försvara vår egendom, säger Paul Rangaard.

Han har sen en tid försökt stoppa etableringen av industriområdet där han tror att ännu fler båthallar kan komma att byggas. Kungälvs kommun har gett varvet tillfälliga bygglov för att uppföra, till att börja med, dessa två hallar för bland annat vinterförvaring av fritidsbåtar. Tillfälliga bygglov som sen var tänkta att permanentas.

Rätt i alla instanser

Men detta motsatte sig Paul Rangaard, han överklagade och har fått rätt – i allafall juridiskt.

– Vi har överklagat besluten kommunen tagit, och fått dem upphävda i domstol, ända upp till Svea hovrätt. Vi har fått rätt i alla instanser, alla bygglov är borttagna, alla domar har vunnit laga kraft. De kan inte överklagas, säger Paul Rangaard.

Detta har nu inte hjälpt så mycket. Kungälvs kommun har växlat fokus till att istället anta en isolerad detaljplan enbart för industrihallarna och på så sätt permantenta bygget av hallarna. Också denna begränsade detaljplan har Paul och hans fru överklagat – och fått rätt.

– Länstyrelsen överprövar ju detta. Anledningen till den nuvarande rättsprocessen är ju att vi inom kommunen inte utrett om det fanns andra lämpliga placeringar, säger Morgan Persson (UP), kommunalråd och ansvarig för sammhällsutveckling inom Kungälvs kommun.

”Smygetablering”

Kungälvs kommun har överklagat Länstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen, där ärendet just nu ligger för behandling.

Jag tycker inte att båthallarna syns jätte mycket från din tomt?

– Nej, det kan man tycka, men för oss är det en smygetablering. Vi vet att det finns ambitioner att utöka, att bygga hall tre, hall fyra, om ingen säger ifrån, menar Paul Rangaard.

Varför är det så viktigt att driva den här frågan för er?

– Detta är en historia som varat sen 2008, därför är det viktigt att vi kommer till en lösning, säger kommunalrådet Morgan Persson (UP).

”Kostat hundratusentals kronor”

Men att följa domsluten som nu vunnit laga kraft och som sätter stopp för en etablering av ett industriområde här, verkar inte riktigt harmoniera med kommunens målsättning för området.

– Jag kan inte säga någon summa men vi har givetvis lagt alldeles för mycket pengar på detta, säger Morgan Persson till SVT Nyheter Väst.

– Det har kostat familjen hundratusentals kronor, säger Paul Rangaard.

Är det värt det?

– Ja, jag tycker det för man måste försvara sin egen egendom, och sen är det viktigt att stå emot den typ av maktutövande som kommunen utövar här.

Kommunen: ”Lätt att vara efterklok”

– Det är lätt att vara efterklok, nu försöker vi göra det som vi borde gjort från början, nämligen en ny detaljplan, säger Morgan Persson, ansvarig för samhällsutveckling vid Kungälvs kommun.

 – Det tar aldrig slut, jag är förberedd på att detta kommer att pågå i åratal och det får ta den tid det tar, säger Paul Rangaard och vandrar grusvägen bort mot sin gård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.