Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi såg att distansarbete växte fram och att det fanns en möjlighet att jobba närmare hemmet. På det sättet främjande man också hållbart resande, säger Vera Telemo”, projektledare för studien. Foto: Richard Veldre

Så kan arbete på distans lyfta landsbygden: ”Möjlig innovationskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin förändrade allt. Nu vill allt fler arbeta på distans. Det kan förändra livet på landsbygden. 

– Det kan vara en möjlig innovationskraft på landsbygden, säger Vera Telemo, som studerat framväxten av grannskapskontor.

Fyrbodals kommunalförbund skulle studera ett hållbart resande i framtiden. Sen slog pandemin till och förändrade allt. Restriktioner tvingade allt fler att arbeta hemifrån. Därför började man undersöka hur människors inställning till pendling och arbetsliv förändrats.

– Vi såg att distansarbete växte fram och att det fanns en möjlighet att jobba närmare hemmet. På det sättet främjade man också hållbart resande, säger Vera Telemo, projektledare för studien.

Ökat intresse

Man intervjuade såväl pendlare som näringsidkare. Och bilden som växte fram var att allt fler vill slippa pendla och istället arbeta på distans. Och det är i det sammanhanget som Fyrbodals kommunalförbund menar att grannskapskontor kan vara en möjlighet. Både för den anställde och för landsbygden.

– Vi ser ett ökat intresse för att bo på landsbygden och många ser att det är möjligt. Det är en trend som vi tror kommer att hålla i sig, om man ser att man kan organisera sin vardag på ett vettigt sätt.

  • 10 stycken djupintervjuer med företag.
  • Ca 130 svarande i enkät från pendlare.
  • Kommunerna i Fyrbodal.
  • I föreningslivet har studien talat med både organisationer på en övergripande nivå och lokalt. På regional/delregional nivå inkluderar detta Folkets Hus-rörelsen, Studieförbundet Vuxenskolan (SV), Arbetarnas Bildningsförbund (ABF), Bygdegårdarna-Hembygdsförbund, och på lokal nivå enskilda föreningar i de aktuella kommunerna.
  • Lokalpolitiker har intervjuats för att få deras syn på distansarbete, och organisationen Fastighetsägarna för att höra vad de ser för utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet