Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gränsöverskridande manifestation mot uteblivna löner Foto: SVT

Här manifesterar svenskar och norrmän för gränspendlare

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar med jobb i Norge stod i en månads tid utan inkomst när gränsen stängdes. På måndagen genomfördes en manifestation för gränspendlare.

– Det är helt galet att det kan hända 2021, att man från ena dagen till den andra inte får komma till jobbet och man får ingen ersättning någonstans ifrån, säger Christine Marttila, ordförande i västsveriges LO-distrikt.

Norska och svenska LO gjorde under måndagen en gemensam aktion på varsin sida gränsen vid Gamla Svinesundsbron.

Organisationerna vill ha ett besked från den norska regeringen om kompensation för den månad då tusentals svenskar blev utestängda från sina jobb och utan inkomst.

Hör kraven som ställs på Norge i klippet ovan

Bakgrunden är att Norge mellan den 29 januari till 1 mars stängde gränsen för alla arbetspendlare, utom de med samhällskritiska yrken, i syfte att begränsa smittspridningen.

Ingen lön

Konsekvensen blev att uppemot 6000 personer inte längre kunde ta sig till sina jobb och därför inte få lön. De kunde inte heller permitteras eftersom det inte fanns någon arbetsbrist.

Personer som SVT Nyheter Väst pratat med berättar att de under en månads tid antingen levde på besparingar eller tog ut sin sommarsemetser. En av gränspendlarna är Joakim Ahlström från Mellerud och han var på plats vid gränsen i dag.

– Det känns för djävligt! De borde haft i åtanke att vi faktiskt hamnar utanför systemet, säger han.

Flera gränspendlare har nu anmält Norges agerande efter att de under en månads tid inte kunde resa till sina arbetsplatser, läs mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer