Charlotte von Mentzer berättar att Solvit på Kommerskollegium kommer utreda hur utestängningen av jobbpendlarna överensstämmer med EU-lag. Foto: TT, Katinka Igelberg

Gränspendlare anmäler Norge: ”Får ingen trygghet tillbaka”

Publicerad

Flera gränspendlare har anmält Norges agerande efter att de under en månads tid inte kunde resa till sina arbetsplatser.

– Att vi får in så många ärenden om en och samma fråga är ovanligt, säger Charlotte von Mentzer, EU-rättsjurist på myndigheten Kommerskollegium.

När Norge i slutet av januari stängde gränsen för alla arbetspendlare utom de med samhällsviktiga yrken utestängdes uppskattningsvis 6 000 svenskar från sina arbetsplatser.

Sedan en dryg vecka tillbaka har enheten Solvit Sverige vid myndigheten Kommerskollegium, som bland annat bevakar att lagarna kring den fria rörligheten följs av länder som ingår i EU och EES samarbetet, fått in 14 anmälningar och flera förfrågningar från personer som inte längre kommer till sina arbetsplatser i Norge. Det är dubbelt så många anmälningar som myndigheten brukar få totalt på en vecka.

Problemet: Varit utan ersättning

Från och med den 1 mars är gränsen åter öppen för dagpendlare. Men Solvit kommer ändå att utreda om det finns någon EU-rättslig lagöverträdelse i den norska statens agerande som drabbat dem som hittills inte kunnat arbeta.

– Vi kan inte rå på den stängda gränsen som sådan, men vi tittar gärna på frågan eftersom många uttryckt att de står utan ersättning, säger Charlotte von Mentzer EU-rättsjurist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.