När krogarna nu måste stänga tidigare har SOS-samtalen till polisen minskat med närmare 40 procent vissa timmar på natten. Foto: Helena Landstedt/TT

Gratis serveringstillstånd för krogar i Göteborg

Publicerad

Coronapandemin har varit ett hårt slag mot krogar och hotell. Nu har Alliansen och Socialdemokraterna i Göteborg kommit överens om att avgiften för serveringstillstånd tas bort.

– Det handlar om vilket Göteborg vi vill ha när det här är över, säger kommunalråd Emmyly Bönfors (C), i ett pressmeddelande.

Avgiften för serveringstillståd och avgiften för serveringstillsyn slopas för 2021. Och att ha uteservering fortsätter att vara gratis, åtminstone fram till sista juni i år.

– Vi ser ju att restaurang- och besöksnäringen har det oerhört svårt, många av dem går på knäna. Från kommunens sida vill vi göra allt vi kan för att hjälpa dem, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Avgiften för serveringstillstånd är ju inte något stort belopp när restauranger samtidigt förlorar miljoner?

– Nej, det är inga jättebelopp för den enskilda restaurangägaren, men nu i dessa tider när marknaden mer eller mindre har försvunnit så räknas ju varje krona. Och det är ett viktigt signalvärde att vi förstår och att vi ser, säger Axel Josefson (M).

Coronasäkra sittplatser

Dessutom har flera nämnder fått i uppdrag att skapa nya mötesplatser runt om i Göteborg, som bänkar och bord där man kan äta sin take away-mat.

– Inte alla restauranger har möjlighet att ha en egen uteservering. Det här underlättar för dem, säger Axel Josefson (M).

Hjälp att söka stöd

Överenskommelsen innebär också att företagare kan få gratis hjälp att söka statliga bidrag. Företagslotsarna på Business Region Göteborg får förstärkning.

– Det har funnits kritik mot att det varit för krångligt att söka de statliga bidragen. Vi har skickliga tjänstemän som kan hjälpa till med att göra korrekta ansökningar, säger Axel Josefson (M).

Kommunen får inte själva ge direkt näringsstöd till enskilda näringsidkare eftersom det strider mot kommunallagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet